Zoals zoveel verenigingen hebben ook de Bijenhoudersvereniging Alphen eo mee gedaan aan de RABO Clubsupport actie. En wij met 40 leden hebben toch een mooi bedrag opgehaald met de actie. Er wordt op onze rekening € 499,00 gestort en daarvoor willen we iedereen hartelijk danken. Wij kunnen deze steun erg goed gebruiken, we moeten immers ook de "Bijenhal Alphen" onderhouden en beheren.
Daarnaast doen we ook aan educatieve activiteiten op scholen en voor verenigingen en anders. Onze tuin bij de bijenhal moet verzorgd en voorzien worden van nieuwe planten. Na 12 jaar is er vervanging nodig, niet alle planten hebben het 12 jaar uitgehouden aan de Zandstraat. Momenteel zijn we bezig met het samenstellen van 4 Insectenhotels voor de scholen in Chaam, Galder en Ulicoten, voor dit project worden we financieel ondersteunt door "Landstad de Baronie" en de gemeenten. Naast deze hotels is er ook gevraagd om op nog 2 scholen een insectenhotel te plaatsen en nog 1 groot langs het Bels Lijntje op Tilburgs grondgebied. Hiervoor worden we ondersteund door Corporatie Bels Lijntje. Daarmee hebben dan in totaal 16 insectenhotels geplaatst met daarbij de educatieve activiteiten voor de kinderen. Allemaal in het kader van "Bijen- en Bloemenlint Bels lijntje" en Schoolplein Zoemt. De komende maanden hebben nog genoeg te doen met z'n allen, indien mogelijk samen maar met de corona is het meestal alleen werken tot het weer samen kan. Nogmaals allemaal hartelijk dank voor uw stem en steun op de Bijenhoudersvereniging van Alphen en omgeving. H Cornelissen. Hierbij nog een recept voor de komende kerst.
Honingcake: 1.2 Eetlepel boter of margarine, ca. 1 eetlepel bloem, 150 gr. Vijgen, 200 gr. ongezouten zachte boter, 150 gr. Bruine basterd suiker, 2 eetlepels lauwe melk, 50 gr. Bloemenhoning, 2 theelepels citroensap, mespuntje zout, 4 eieren, 200 gr. Zelfrijzend bakmeel, 1 zakje chocoladeglazuur, chocolade garneer- of hulstblaadjes.
Bestrijk een ringvorm van ongeveer 2 ltr. Met boter en bestuif hem met bloem. Verwarm de over voor op 150-175 gr. C. Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes. Klop de boter, bruine suiker, melk, honing, citroensap en het zout met de mixer tot een luchtig mengsel. Klop er één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Schep het bakmeel in gedeelte dor het beslag. Voeg als laatste de in stukjes gesneden vijgen toe. Vul de ringvorm met het deeg en bak de honingcake in ca. 80 tot 90 minuten goudbruin. Draai de ringvorm om op taartrooster en laat de cake 10 minuten afkoelen met de vorm er nog overheen. Verwijder de vorm en laat de cake verder afkoelen. Verwarm het chocolade glazuur en verdeel het over de cake. Garneer het met de choco- lade blaadjes.