Zelfredzaamheid
De vergrijzing heeft anders werken in de ouderenzorg versneld. Het heeft ons de kans gegeven om te heroriënteren op wat belangrijk is. En dat is in het kort gezegd: zelf bepalen, zelf doen, meedoen en jezelf zijn. De 4 dimensies van zelfredzaamheid.
Heroriëntatie is ook kritisch kijken naar wat (medisch) noodzakelijke zorg is en waar kan zelfredzaamheid of samenredzaamheid bevorderd worden. Langer Actief Thuis (LAT) is een programma wat als doel heeft om de zelfredzaamheid te optimaliseren. Het gaat uit van zelf geformuleerde doelen, vindt plaats in eigen leefomgeving en stimuleert actieve betrokkenheid van het sociaal netwerk. Dit programma van korte intensieve samenwerking tussen wijkverpleging, ergotherapeut en fysiotherapeut geeft goede resultaten. Onderzoek laat zien dat in 2023 meer dan de helft (52%) van de deelnemers geen zorg en bijna een kwart (24%) minder zorg nodig heeft. Doelen zijn o.a. gericht op zelfzorg (douchen), huishouden (koken), mobiliteit (scootmobiel) en zelfvertrouwen (activiteiten behouden). Deelnemers geven aan na afloop meer vrijheid te ervaren. De meerwaarde van het leven -vanuit de dimensies van zelfredzaamheid- van diegene centraal te stellen. Door het versterken van de oudere en mogelijk het ontlasten van zijn naasten wordt zelfredzaamheid vergroot, een hulpvraag verkleind, uitgesteld of voorkomen. Voorbeeld: door het zelf aan kunnen doen van de jas (1) en weer buiten durven lopen (2) met de hond heeft Janna weer contact (3) met haar buren.
Tot slot nog een tegeltjeswijsheid wat een beeld geeft van de werkwijze:
Wat ik belangrijk vind, zal mij motiveren
Wat ik zelf kan geef ik niet uit handen
Wat ik niet meer zelf kan, leer ik opnieuw of anders te doen
Wat er dan nog overblijft, daar denkt Thebe over mee.
In een reeks van bloggs nemen we je mee om bekend te raken met de gedachte achter de Zorg voor Morgen. Volgende keer: “Samenwerkingsdriehoek”.