Ja, je kunt natuurlijk naar de oliebollenkraam gaan en daar oliebollen kopen. Maar zelf oliebollen maken is echt heel leuk, makkelijk en superlekker. Met dit oliebollen recept verwen je iedereen met oud en nieuw. En dat met maar een paar simpele ingrediënten. Je hebt echt geen oliebollenmix nodig!
OLIEBOLLEN RECEPT
Met dit oliebollen recept kun je ook heerlijke krentenbollen maken. Of oliebollen met bier! Is oliebollen bakken voor jou een makkie? Ga dan meteen naar het ZELF OLIEBOLLEN BAKKEN.pdf recept!
Vind je het bakken van de oliebollen lastig? Lees snel verder, wij delen ook onze beste tips voor oliebollen bakken, voor oliebollenbeslag rijzen en hoe je het beste oliebollen kunt bewaren.
Je hebt maar een aantal ingrediënten (zie link hierboven) nodig voor dit oliebollen recept: bloem, water, instant gist, suiker, zout, en zonnebloemolie of arachideolie om in te bakken.
Optioneel kun je donker bier toevoegen aan het recept voor een extra luchtig beslag. Zorg dat het water en optioneel het bier op kamertemperatuur is. Ook kun je rozijnen/krenten of appelstukjes toevoegen. En natuurlijk heb je poedersuiker nodig als je ze serveert! Wat is een oliebol zonder poedersuiker?!
ZELF OLIEBOLLEN MAKEN
Hoe maak je oliebollen? Zelf oliebollen maken is niet moeilijk. Wel ben je minimaal 1.5 uur bezig aangezien het beslag 1 uur moet rijzen. Het bakken zelf duurt niet lang.
Als je alle ingrediënten in huis hebt gehaald kunnen we het beslag gaan maken! Maak je rozijnen/krentenbollen, of een deel, wel dan eerst de krenten of rozijnen in een bakje water (of in rum, voor rum rozijnen oliebollen!). Dep ze daarna droog met keukenpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom met een handmixer. Instant gist hoeft NIET eerst opgelost te worden, je kunt meteen door! Voeg vervolgens het water toe en mix tot het beslag glad is. Voeg als laatste de rozijnen/krenten/appelstukjes door het beslag.
OLIEBOLLENBESLAG RIJZEN
Als alle ingrediënten in een kom gemengd zijn, is het tijd om het oliebollenbeslag te laten rijzen. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het beslag ongeveer 1 uur rijzen, op een warme plek.
Als je het beslag langer laat rijzen dan wordt het luchtiger, soms te luchtig. Laat het beslag dus niet veel langer dan 1 uur/1.5 uur rijzen. De oliebollen moeten direct gebakken worden als het beslag gerezen is.
Laat het beslag op een warme plek in huis rijzen. Het beslag rijst 10% sneller bij elke warmere graad!
Tip: gebruik een grote kom, aangezien het oliebollenbeslag ongeveer twee keer zo groot wordt.
Mocht het beslag niet willen rijzen, dan hebben we een trucje voor je! Verwarm de oven op 50 graden. Als de oven verwarmd is op deze temperatuur, zet de oven dan uit en zet de kom met beslag (nog steeds afgedekt) in de oven.
KRENTENBOL RECEPT
Als wij oliebollen maken verdelen we het beslag in 2 delen. 1 deel voor oliebollen en 1 deel voor krentenbollen.
Voor de lekkerste rozijnen/krentenbollen, wel de krenten of rozijnen in een bakje water (of in rum, voor rum rozijnen oliebollen!). Dep ze daarna droog met keukenpapier.
Nadat het beslag is gemaakt, kan het verdeeld worden over 2 kommen en kun je door 1 kom de rozijnen/krenten mengen.
OLIEBOLLEN RECEPT: BIER?!
Oliebollen met bier zijn erg lekker! Bier maakt het beslag namelijk luchtiger en geeft de oliebollen extra smaak. Men zegt als je eenmaal oliebollen met bier hebt gemaakt wil je niet meer anders!
Koop een donker biertje om door het beslag te doen. Bijvoorbeeld een Kasteelbier Tripel. Vervang de helft van het water met bier. Zorg wel dat je biertje op kamertemperatuur is!
Alcohol verdampt vanaf 78 ºC, dus er zit weinig alcohol in de uiteindelijke oliebollen.
TIPS VOOR OLIEBOLLEN BAKKEN
Belangrijk is dat de oliebollen lekker luchtig van binnen zijn en dat de buitenkant krokant is. Ook is het belangrijk dat de oliebol niet te vet is.
Als de olie niet warm genoeg is, zuigt het beslag veel vet op. Dat is niet lekker. Maar is de olie te warm, dan wordt de oliebol te snel bruin, maar is die van binnen nog niet gaar. De temperatuur van de olie is dus erg belangrijk.
Wij hebben geen frituurpan dus bakken de oliebollen in een pan op het vuur. Maar mocht je een frituurpan hebben kan dat ook. Een frituurpan kan handiger zijn, aangezien je op een frituurpan de temperatuur kunt aangeven.
Het handigst is om een oliebollentang of ijslepel te gebruiken. Zo krijg je mooie ronde oliebollen. Maak de tang schoon met water en droog goed af na een serie oliebollen.
Doe niet te veel oliebollen tegelijk in de pan. De oliebollen draaien vanzelf om.
Draaien ze niet vanzelf om? Dan is het beslag waarschijnlijk te luchtig. Schep het beslag dan even om!
TEMPERATUUR OLIEBOLLEN BAKKEN
Je olie moet 180 graden zijn. Zelf olie verhitten in een pan is iets moeilijker dan in een frituurpan, omdat je de temperatuur lastiger kunt reguleren. Maar mocht je geen frituurpan hebben kan dat ook. Een frituurpan kan handiger zijn, aangezien je op een frituurpan de temperatuur kunt aangeven. Je kunt om de temperatuur te bepalen ook een stukje brood gebruiken. Bij 180 graden is een stukje brood binnen 15 seconden krokant, goudbruin en neemt het niet te veel vet op.
Het handigst is om een oliebollentang of ijslepel te gebruiken. Zo krijg je mooie ronde oliebollen. Maak de tang schoon met water en droog goed af na een serie oliebollen.
Doe niet te veel oliebollen tegelijk in de pan. De oliebollen draaien vanzelf om. Draaien ze niet vanzelf om? Dan is het beslag waarschijnlijk te luchtig. Schep het beslag dan even om!
Als de olie tijdens het bakken snel afkoelt, moet je minder oliebollen bakken in de pan. Dan koelt de olie minder snel af.
IN WELKE OLIE BAK JE OLIEBOLLEN?
Gebruik geen olijfolie of frituurvet voor het oliebollen bakken (ook niet in een frituurpan). Wel kun je zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie) of slaolie gebruiken.
Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak is. Je hebt ongeveer 1-2 liter olie nodig per pan.
OLIEBOLLEN BEWAREN EN OPWARMEN
Verse oliebollen eten is natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze ook prima wat langer bewaren. Laat de oliebollen goed afkoelen en stop ze daarna in een luchtdichte bak.