"'Hete bliksem' is een bekend gerecht uit de Nederlandse volkskeuken. Het wordt vooral gemaakt als de appels en peren met kilo's tegelijk van de bomen komen. 'Hete bliksem' was een manier om iets met die overvloed te doen, tenminste met verse appels. Deze werden ondermeer ook gedroogd voor consumptie in de winter. Door het gebruik van appels komt tijdens het koken tamelijk veel vocht vrij, dat sterk wordt verhit. Bij het eten van ' Hete bliksem' brandt je daarom gemakkelijk je mond. Hieraan dankt het gerecht zijn naam"
Hier het recept van Hannie Reyns - Swinkels
- 150 gram mager vers spek
- 3/4 kg aardappelen
- 1/2 kg zure appels
- 250 gram zoete appels
- zout
- suiker of stroop
- 50 gram margarine
Was het spek, zet het op met 1 1/2 dl water en laat het zachtjes ongeveer 1 uur koken. Schil de appels, snijd ze in vierenen haal het klokhuis eruit. Schil de aardappelen. Haal het spek uit de pan en snijd het in dobbelsteentjes. Leg eerst de aardappelen in het kookvocht, daarna de zoete en zure appels. Strooi de dobbelsteentjes spek erover. Laat het geheel ongeveer een 1/2 uur koken. Giet het vocht af, maar bewaar het. Stamp de massa fijn. Voeg zoveel kooknat toe als nodig is om een makkelijke massa te krijgen. Maak de stampot af met suiker of strook en margarine.
Smakelijk!!
Met dank aan het Alfs kookboekje