Je zou zeggen dat het stil is in en rond de "Bijenhal Alphen", dat is niet echt het geval. Als we daar bezig zijn en we lopen voor de bijenkasten door om de tuin te doen dan is er altijd 1 bijenkast waar van de bijen naar buiten komen. Dat betekent toch niet echt dat het volk in de winterstand zit. Veel jaren geleden was het bijen seizoen afgelopen in de eerste week van oktober, de bijen zag je dan niet meer te voor schijn komen, nu met het warme klimaat gaan de bijenvolken al langer door en hebben we in november nog voer gegeven. Het zal ook wel komen dat we met steeds weer nieuwe bijenrassen hebben te maken.
Vroeger imkerden we met de zwarte bij die hier thuis hoort en met het reizen van de imkers naar andere landen komen er steeds weer nieuwe rassen bij. Zo wordt er heel veel geïmkerd met carnica bijen die uit Karinthie komen, een gebied tussen Oostenrijk en Slovenië. Zo zijn er ook nog steeds imkers die met buckfast bijen werken, dit is geen ras maar een bij die wordt gekweekt uit verschillende bijenrassen en die steeds weer opnieuw samengesteld moet worden met bijen die de beste eigenschappen hebben.
Maar goed, dat is dan maar zo, als de bijenvolken in het voorjaar nog in leven zijn kunnen we er weer mee verder. De aziatische hoornaar wordt een steeds groter probleem, er is inmiddels een task-force geformeerd om de a-hoornaar adequaat op te sporen en te verwijderen. De schade die door de a-hoornaar wordt veroorzaakt, niet alleen aan de bijenvolken en wilde insecten, maar vooral ook aan het fruit wordt een probleem. de a-hoornaar eet namelijk aan appels, peren en ander fruit, neemt een hapje van de ene appel en dan weer van de andere appel waardoor het fruit niet meer te oogsten is. Ook bijt zij de schors van de stammen van jonge fruitboompjes waardoor deze er ook aangaan.
Dan komt er in de toekomst weer een nieuw gevaar aan voor onze bijen, De kleine bijenkastkever, deze kever eet alle broed in een bijenvalk op, maar zover is het nog niet, de kever is nog niet bij ons en in de omringende landen gesignaleerd, wel al in Italië waar hij ook weer met een schip is mee komen. We rekenen erop dat we de kleine bijenkastkever op tijd kunnen tegen houden. Op 6 november is namelijk Bram Cornelissen gepromoveerd tot Doctor in de Wetenschap, op het onderzoek naar deze kleine bijenkastkever. Bram is geboren in Alphen en al een tijdje werkzaam bij Bijen@WUR op de Wageningen Universiteit en woonachtig in Wageningen. Het onderzoek heeft over de gehele wereld plaatsgevonden, laten we hopen dat met zijn kennis de kever tegen gehouden kan houden.
De imkers uit de omgeving willen jullie bedanken voor de JUMBO Duitenjullie met ons gedeeld hebben, het heeft € 132,82 opgeleverd, mooi bedrag waar we heel blij mee zijn. De "Bijenhal Alphen" blijft gewoon open op de maandagavonden en donderdagmiddagen gedurende deze winterse maanden, u bent dan welkom om een praatje te maken of om bijenproducten te kopen. Alleen valt de maandag of donderdag op een feestdag dan zijn we dicht.
Heeft u interesse om ook bijen te gaan houden?
Afgelopen donderdag hebben we weer 15 diploma's uitgereikt aan deelnemers van de Basiscursus Bijenhouden, deze cursus wordt georganiseerd door Groep de Baronie en wordt gegeven in Breda in de Educatieve boerderij Wolfslaar, 25 januari 2024 start er weer een nieuwe cursus, u kunt altijd mee doen, voor de kosten hoeft u het niet te laten en na afloop kunt u imkeren. U kunt u ook aansluiten bij de Bijenhoudersvereniging Alphen eo en mee draaien met onze imkers op de maandagavonden. Wie weet zien we u in de Bijenhal aan de Zandstraat, namens de imkers H. Cornelissen, voor informatie