Cursusaanbod


Kennis maken met Geweldloze Communicatie 

Steeds weer raken mensen in conflict met hun onderlinge relaties, als partner, als vrienden, buren of collega's. "Oog om oog dat maakt de hele mensheid blind", zoals Gandhi het uitdrukte. In plaats van de ander bijna automatisch tot concurrent te verklaren of te veroordelen kunnen we ook op een andere manier met onze gevoelens en met elkaar omgaan. Die andere manier heet "geweldloze communicatie". 

Marshall Rosenberg, de grondlegger, omschreef dit als volgt; "Ontdekken wat er in mijzelf en in de ander leeft, bepalen wat ik kan doen om het leven mooier te maken en beseffen dat geven het mooiste is in dit leven". Ontdekken wat er in mijzelf leeft is het begin voor gedragsverandering. Ben ik een plas benzine dan ontplof ik wanneer er een brandende lucifer in mij gegooid wordt. Ben ik een stille vijver, dan volgt er hooguit een kort sissend geluid en wordt mijn innerlijke rust niet verstoord.

Jakhalsgedrag en Girafmanier

Naarmate we ons zelf beter leren kennen ontwikkelen we steeds meer empathie en gaan we zien wat er werkelijk in de ander leeft. We kunnen de ander dan ook werkelijk gaan ontmoeten en hiermee verbinden. Vind jij het lastig om met de ander in verbinding te blijven wanneer er een conflict is? Geef je de ander al snel de schuld van het nare gevoel dat je krijgt bij onenigheid? Dit "jakhalsgedrag" zoals verwijten maken, interpreteren, veroordelen, overtuigen, gelijk willen hebben en manipuleren gaat ons over het algemeen gemakkelijk af. Ons uitdrukken op de verbindende, geweldloze "girafmanier" vraagt onder andere het ontwikkelen van empathie, respect, acceptatie en vooral zelfkennis.

Als je interesse hebt om kennis te maken met Geweldloze Communicatie zijn er de volgende mogelijkheden.

Individueel 

Wanneer je niet in een groep wil bespreken wat je erg bezig houdt.

Keukentafelgesprekken

In een groep van 4 tot 6 personen om de 2 weken bij elkaar komen om in een ontspannen sfeer te bespreken wat je bezighoudt en hoe er op een geweldloze en verbindende manier mee om te gaan. Eventueel doorstromen naar de cursus is mogelijk.

Basiscursus Geweldloze Communicatie

6 Leerzame maar ook gezellige bijeenkomsten in een groep waarbij zowel theorie en vooral de praktijk aan de orde komen. Je maakt kennis met de giraf(verbindend) en de jakhals(veroordelend) in jezelf. Naast de theorie kun je naar behoefte oefenen met wat je bezig houdt en je leerdoelen.

Je leert met respect en compassie voor jezelf opkomen en je ontwikkelt aandacht voor wat er in de ander omgaat. Kortom; een aanzet tot geweldloos en verbindend communiceren!

Voor meer informatie: 

_________________________________________________________

Grenzen stellen

Iedere vrijwilliger maakt het soms mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? 

Deze gratis training, ontwikkeld door de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas, helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.

Aan de orde komt:

  • Grensen in het contact
  • Waarom worden grenzen overschreden?
  • Signalen herkennen
  • Grenzen aangeven

Ondersteun je bijvoorbeeld iemand die in een kwetsbare situatie zit? Wil je meer weten over het bewaken van je grenzen? Dan is dit een training voor jou!

Ga via deze link naar de training.

_______________________________________

E-learning Aanpak van laaggeletterdheid

Wil je met een investering van 45 minuten het verschil maken? Met de e-learning Aanpak van laaggeletterdheid leer je hoe je laaggeletterde patiënten/cliënten kunt herkennen en motiveren tot taalscholing.

Aan de orde komen: 

  • Aard en omvang van laaggeletterdheid. 
  • Relatie van laaggeletterdheid met jouw werkveld. 
  • Herkennen van laaggeletterdheid. 
  • Wat je kunt doen. 

Elke e-learning sluit af met een toets. Na het afronden van de toets met voldoende resultaat kun je het certificaat openen en opslaan of afdrukken. Je kunt zelf de sector kiezen waarin je werkzaam bent of waar je interesse ligt. 

Kijk hier voor meer informatie of het doen van de training.

_______________________________________

Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IAV)

Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA certificaat direct in je mailbox. Klik hier om te starten.

_______________________________________

Samen leren van calamiteiten

Samen leren van calamiteiten is speciaal ontwikkeld voor professionals die deel uitmaken van wijkteams en multidisciplinaire zorgteams. 

Het doel van de oefencasus is het bewustzijn en de competenties van deze professionals te vergroten en het samenwerken aan veiligheid in kwetsbare gezinnen te verbeteren.

De training is gratis. Meer informatie en/of inschrijven. Klik hier

_______________________________________

Arti…wat?

Artificiële of kunstmatige intelligentie wordt de meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt zelfs gezegd dat AI meer verandering teweeg gaat brengen dan het internet. Hoog tijd om er meer over te weten te komen!

DE NATIONALE AI-CURSUS

Gratis, voor iedereen. Omdat artificiële intelligentie (AI) essentieel is, nu én in de toekomst.

Kijk hier voor meer informatie.

_______________________________________

MAX VANDAAG de website voor 50+ 

Heeft u altijd al een cursus moestuin, wijnproeven, stamboomonderzoek of natuurfotografie willen volgen, maar is het er nooit van gekomen? Op deze pagina vindt u allerlei professionele cursussen die u, met dank aan de NTR, gratis worden aangeboden door MAX Vandaag. Deze cursussen zijn op ieder gewenst moment te volgen wanneer het u het beste uitkomt. Er is geen actuele begeleiding. Aan het eind van elke cursus kunt u een certificaat downloaden als bewijs van deelname. Veel succes!

Neem hier een kijkje. 

_______________________________________

Vrijwilligerscursus: Zorgen over een kind, en nu? (online training)

Beschrijving:
In Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Help hen. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Als vrijwilliger kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Wat doe je dan? Maak verschil voor een kind! Doe de gratis online cursus.
In de cursus leer je:
- Welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) kunnen meemaken
- Signalen herkennen bij kinderen waar het niet goed gaat
- Hoe je kinderen steunt die het moeilijk hebben
Zo kun je aan de slag:
- Meld je aan voor de gratis cursus via www.augeo.nl/vrijwilligers
- Je kunt op elk moment stoppen en weer verder gaan
- Tijdsduur: 1 uur
De online cursus is gemaakt door Augeo Academy in samenwerking met vrijwilligersorganisaties: Humanitas, Scouting Nederland, NUSO Speelruimte Nederland, Steunpunt Kindervakanties, YMCA Jeugdwerk en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

_______________________________________

Aanpak van laaggeletterdheid (online training)

Beschrijving:
Wil je met een investering van 45 minuten het verschil maken? Met de e-learning 'Aanpak van laaggeletterdheid' van de Stichting Lezen & Schrijven leer je hoe je laaggeletterde cliënten kunt herkennen en motiveren tot taalscholing. Aan de orde komen:
- aard en omvang van laaggeletterdheid
- relatie van laaggeletterdheid met gezondheid
- herkennen van laaggeletterdheid
- wat je kunt doen
Meld je aan via onderstaande link:

https://elearning.lezenenschrijven.nl/

_______________________________________

Goed in Gesprek - Deel I (online training)

Beschrijving:
Goede gesprekken zijn heel belangrijk. Je werk wordt er leuker van en de zorg wordt beter. Sommige gesprekken lopen lastig. Waarom is dat? Hoe kan het beter? Dat ga je leren in deze online training van Free Learning. Je gaat leren hoe je goede gesprekken voert met collega’s, cliënten en hun familie en vrienden.
Inhoud:
Je hoeft van tevoren niets te bestuderen, je kunt nu direct beginnen. In deze module leer je door vragen te beantwoorden over praktijksituaties of video’s. Uiteraard krijg je bij elke vraag, of je ´m nu goed of fout hebt beantwoord, uitgebreid feedback zodat je ook daar weer van leert. Je kunt de module zo vaak doorlopen als je wilt. Er worden geen gegevens van de module bewaard.
Duur:
Je bent ongeveer 30 minuten bezig om de module te doorlopen.
Module starten:
https://free-learning.nl/modules/goedingesprek1/start.html

_______________________________________

GOED IN GESPREK - DEEL II (ONLINE TRAINING)

Beschrijving:
Goede gesprekken zijn heel belangrijk. Je werk wordt er leuker van en de zorg wordt beter. Hoe maak je een gesprek doelgericht? Hoe spreek je een collega op een prettige manier aan op storend gedrag? Dat ga je leren in deze online training van Free Learning.

Voorkennis:

'Goed in gesprek - Deel II’ is het vervolg op ‘Goed in gesprek - Deel I’. Het is dus handig als je eerst ‘Goed in Gesprek - Deel I’ volgt.
Inhoud:
In deze module zie je praktijkvoorbeelden, video's, opdrachten en oefenvragen. De opdrachten en oefenvragen zijn om je aan het denken te zetten. Dit is géén toets. Wees dus niet bang om ‘fouten’ te maken. Ook van een onjuist antwoord kun je veel leren.
Duur:
Je bent ongeveer 30 minuten bezig om de module te doorlopen.
Module starten:
https://free-learning.nl/modules/goedingesprek2/start.html

_______________________________________

Jongeren en hun psychische gezondheid (online training)

Beschrijving:
Leer psychische problemen te herkennen, voorkomen, en ermee om te gaan.

Psychische problemen ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst 1 op de 5 jongeren krijgt hiermee te maken. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je veelvoorkomende psychische problemen kunt herkennen, leert hoe ze ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen als je er eenmaal last van hebt. Deze cursus van FutureLearn, speciaal voor jongeren, helpt daar bij.

Welke onderwerpen komen aan bod?
• Wat is psychische gezondheid
• Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen
• Wat zijn oorzaken van psychische problemen
• Wat te doen als je last hebt van psychische problemen
• Hoe kun je je eigen psychische gezondheid verbeteren

Klik op de link hieronder en kies 'Join course' om de training te volgen: https://www.futurelearn.com/courses/psychische-gezondheid-jongeren