Vertoning 21 april 15.00 uur in Bellevue: Unieke filmbeelden uit 1921 van Chaamse boeren en muzikanten
CHAAM - Op zondagmiddag 21 april worden er in Bellevue unieke filmbeelden getoond van de Chaamse Boerenbond en Harmonie St. Cecilia. De beelden dateren van 17 augustus 1921 en zijn gemaakt in 's-Hertogenbosch. De Harmonie ging daar toen de Chaamse afdeling van de Boerenbond vooraf in de optocht ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Brabantse Boerenbond. De filmbeelden worden afgedraaid tijdens het Lente-Concert van de Harmonie: een uitgelezen kans voor veel Chamenaren om hun grootvaders, overgrootvaders en zelfs betovergrootvaders te herkennen!
MEGA-EVENEMENT
Voor het zilveren jubileum van de Brabantse Boerenbond op 17 augustus 1921 werden alle afdelingen uit Brabant uitgenodigd om naar Den Bosch te komen. Ook de Chaamse boeren reisden af naar de Brabantse hoofdstad. Om goed voor de dag te komen vroegen ze de plaatselijke Roomsch-Katholieke Harmonie Sancta Caecilia om hen vooraf te gaan in de optocht. In de vroege morgen van 17 augustus 1921 reden er meerdere wagens vanuit Chaam naar Den Bosch met boeren, muzikanten, instrumenten, bestuurders en de geestelijke adviseur. Het zilveren jubileumfeest in Den Bosch was een mega-evenement in die tijd met meer dan 25.000 boeren.
VAANDELDRAGER
De Chamenaren werden in Den Bosch aangevoerd door de trotse vaandeldrager van de Harmonie. Hij trok bekijks met een speciale buitenlandse medaille die bovenaan de vaandelstok hing. De Chaamse Harmonie kreeg het pronkstuk in juni 1921 van de Harmonie van het Vlaamse Meerle die toen een nieuw vaandel inhuldigde. De Chaamse Harmonie reisde in juni 1921 af naar Meerle om de plechtige vaandelinhuldiging mee te maken en luister bij te zetten. Als dank daarvoor ontvingen de Chaamse Cecilianen een zware herinneringsmedaille met aan de voorkant de beeltenis van Leopold, Koning der Belgen.
ROLLENPATRONEN
Het Chaamse gezelschap liep in de optocht in Den Bosch mee onder nummer 20 meteen achter de delegatie uit Breda, gevolgd door leerlingen van de landbouwschool en de delegatie uit Geldrop. Alleen de mannen werden uitgenodigd om aan de optocht deel te nemen. De boerinnen werd verzocht thuis te blijven. De rollenpatronen van die tijd waren duidelijk en men was er kennelijk tevreden mee. Men vroeg de boeren hun eigen zakje met boterhammen mee naar Den Bosch te nemen, want het zou met 26 graden een lange dag warme worden.– Berry van Oers