Jaarverslagen


 


 Jaarverslag 2022

Algemeen:

Na twee “Corona-jaren” leek het er aanvankelijk op dat we terug konden naar ons oude normaal. Covid-maatregelen werden geleidelijk aan ingetrokken. Op 24 febr. gebeurde er iets wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden, Rusland viel op drie plaatsen tegelijk Oekraïne binnen.

Een oorlog aan de rand van Europa, de gevolgen hiervan werden langzaam duidelijk. De gevolgen van de (Europese) maatregelen als reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne raakten alle inwoners van Europa. De energiecrisis en als gevolg hiervan een erg hoge inflatie maakte het verschil tussen ‘arm en rijk’ nog duidelijker zichtbaar.

Niet alleen de grote internationale gebeurtenissen, maar zeker ook de gemeenteraadsverkiezing van maart had haar weerslag op de onderwerpen; agendapunten van de Adviesraad in 2022. De uitslag van de verkiezing resulteerde in andere samenstelling van de gemeenteraad. Pas nadat duidelijk werd welke partijen de coalitie vormden in de nieuwe raadsperiode, werden ook de nieuwe wethouders bekend. Voor het sociale domein werd mevr. Judith van Loon als wethouder benoemd. Voor haar was deze taak nieuw, wat voor een wat langere inwerkperiode zorgde. Dit alles zorgde dat beleidsontwikkeling op diverse terreinen op een lager pitje kwamen te staan. De wethouder heeft tweemaal de ASD bijgewoond.

 Per 1 jan 2022 is de gemeente Alphen-Chaam officieel toegetreden tot het samenwerkingsverband Hart van Brabant. Hierdoor werd onze Adviesraad ook lid van het Regionaal Overleg Sociale Adviesraden, het ROSA.

Naast de samenwerking binnen het ROSA, is ons initiatief om de samenwerking te zoeken met onze beide partner-gemeenten van de ABG-organisatie, Baarle-Nassau en Gilze-Rijen, dit jaar geconcretiseerd.
 Hoewel we deelnemen in beide overleggen, brengt de Adviesraad haar, al of niet gevraagde, adviezen uit aan het college van B&W van haar eigen gemeente. Dit wil niet zeggen dat deze adviezen niet in een goede samenwerking/overleg tot stand kunnen komen.

 We starten dit jaar met een voltallige Adviesraad van 10 personen. Onze contact-ambtenaar namens de gemeente Alphen-Chaam, was bij alle vergadering aanwezig. In het totaal waren er 7 plenaire vergaderingen, die gelukkig allemaal weer fysiek gehouden konden worden in het gemeentekantoor.

In de juli vergadering gaf Marieke Lauwers, lid van het cluster jeugd, aan dat ze om privé redenen in oktober zou stoppen als lid van de ASD. In december is deze vacature ingevuld door Sabine Kroot (Leijten).

In dezelfde vergadering gaf Coen Backx aan dat hij, om privé redenen m.i.v. 1 januari 2023 zou stoppen als voorzitter van de ASD. In 2022 is geen opvolger voor hem benoemd.
 In het zomerreces van de gemeenteraad moest het CDA op zoek naar een vervanger van één van haar zittende gemeenteraadsleden. Willem Kriellaars, lid van het cluster participatie, werd hiervoor gevraagd. In de novembervergadering is Willem officieel beëdigd als lid van de gemeenteraad. Hiermee eindigde zijn lidmaatschap van de ASD. In december is deze vacature ingevuld door Jos van Ginneken.

In oktober was een studiedag gepland, twee interne werkgroepen zouden deze dag voorbereiden. Tijdens deze dag zou gezocht worden, 1) hoe de ASD duidelijker te profileren bij de inwoners en 2) hoe de Adviesraad beter zichtbaar te maken in de ambtelijke organisatie. Door de ontstane vacatures is besloten om de studiedag uit te stellen.


De werkgroepen:

 

WMO 

De samenstelling van het cluster is in 2022 onveranderd gebleven. Vanaf januari zijn we onder leiding van Petra Verhoeven ( kerngroep lid) samen met Petra Roza en Wil Loermans gestart om verdere invulling te geven aan dit cluster. 

Er zijn een aantal grotere zaken die onze aandacht hebben gevraagd. Allereerst is er de overgang van de gemeente Alphen Chaam naar de regio Hart van Brabant. We hebben het proces van overheveling op de voet kunnen volgen en herhaalde malen benadrukt dat er door deze overgang, geen mensen tussen wal en sloot mogen vallen. De gemeente heeft ons deze garanties gegeven. Verder is er speciaal aandacht gegeven aan het volgen van het inkoopproces, dat als gevolg van de nieuwe regio-indeling, ook is veranderd. We zullen de aanbestedingen voor de zorg, binnen de nieuwe regio, volgen en uiteraard ook nieuwe partijen die op het podium verschijnen. 

Een tweede zaak die onze aandacht nodig heeft is het nieuwe Cliëntervaringsonderzoek WMO. Dit jaarlijks onderzoek was tot nu toe min of meer standaard voor elke gemeente, maar m.i.v. 2023 is er naast een algemene variant ook een lokale versie mogelijk. In 2022 is hierop reeds geanticipeerd en in 2023 zal dit verdere vorm krijgen. 

Een derde zaak betreft de permanente besprekingen over ontwikkelingen en voortgang van het beleid op het gebied van WMO . Actuele en meer lange termijn zaken worden in goed overleg met de beleidsmedewerker Manon van Helmond besproken. Informele adviezen en vragen krijgen in de meeste gevallen opvolging. 

Er is een pre- advies uitgebracht. Dit betreft het preadvies op het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning. Het cluster WMO wilde een meer eenduidige richtlijn voor wat betreft het goedkeuren of afwijzen van bepaalde WMO voorzieningen. Dit kon gerealiseerd worden door een lijst met voorzieningen op te stellen, die als algemeen gebruikelijk worden gezien. Door de toevoeging van “ algemeen gebruikelijk” is dit gerealiseerd. 

Tot slot wil het cluster WMO aangeven dat de aanwezigheid van de wethouder in de vergaderingen van de Adviesraad Sociaal Domein, op prijs gesteld wordt en dat open gesprekken, ook over WMO, mogelijk zijn.

 

JEUGD

Algemeen
 De commissie jeugd is dit jaar onveranderd gebleven qua samenstelling. De commissie jeugd bestaat uit Mariette Huismans, Marieke Lauwers en Marlin de Swart. Marlin de Swart heeft de commissie jeugd vertegenwoordigd in de kerngroep van de adviesraad. Marieke Lauwers heeft aangegeven te stoppen bij de Adviesraad Sociaal Domein. De Adviesraad Sociaal Domein heeft tijdens de vergadering van oktober afscheid genomen van Marieke.

Activiteiten 2022
 Voor de portefeuille jeugd was het een relatief rustig jaar, ook mede door het verkiezingsjaar.

Voor de onderwerpen lieten we ons leiden door de planning Adviesraad Sociaal Domein gemeente Alphen-Chaam 2022. Om ons goed te laten informeren over de lopende zaken op het gebied van ‘jeugd’ hebben we twee digitale bijeenkomsten gehad met de  beleidsmedewerker Sociaal Domein (mei en september).

Tijdens deze digitale bijeenkomsten waren de drie hoofdthema’s voor de portefeuille jeugd:

  • Leerlingenvervoer
  • Overgang naar Hart van Brabant
  • Regionale inkoop jeugdzorg

 Over deze onderwerpen kregen we een update en hebben we een aantal kritische vragen gesteld. Met name de problematiek rondom het leerlingenvervoer kwam elke sessie terug. Daarnaast hebben we uitvoerig gesproken over het werven van pedagogische medewerkers jeugd bij de huisartsen. En uiteraard hebben we het proces gevolgd rondom de overgang naar Hart van Brabant met betrekking tot de jeugdzorg.

Tijdens de vergadering van oktober hebben we kennis gemaakt met de nieuwe wethouder Judith van Loon.

Gevraagd advies: 1. Koers Jeugd(hulp) Hart van Brabant, 20 juni 2022


PARTICIPATIE

De leden van de werkgroep Participatie in 2022 waren  Kristian van Alphen, Marlies Beliën  en Willem Kriellaars. Willem heeft in oktober zijn lidmaatschap van de Adviesraad beëindigd, omdat hij lid werd van de Gemeenteraad. In december hebben we een nieuw lid gevonden voor onze werkgroep, namelijk de heer Jos van Ginneken uit Strijbeek.

 In het kalenderjaar zijn verschillende zaken besproken en adviezen uitgebracht aan het college van B&W over:

  •   de Aanpassing Beleidsregels Bijzondere Bijstand 2022
  •   het voorgestelde Beleidsplan Schuldhulpverlening
  •   de Verzamelverordening Participatiewet

 Met regelmaat is de werkgroep bijgepraat door beleidsambtenaren over de ontwikkelingen die spelen hebben op het gebied van Participatie.

De werkgroep wordt zoveel mogelijk vroegtijdig geïnformeerd over nieuw te maken gemeentelijk beleid en er is ruimte om mee te denken over de vraagstukken van de ambtenaren. Hierdoor wordt de doorlooptijd voor het uitbrengen van een advies verkort en wordt de adviesraad meer dan voorheen in staat gesteld tijdig advies uit te brengen aan het college.

In de Adviesraad vergadering zijn we dit jaar regelmatig bijgepraat over de Visie Sociaal Domein 2022-2026 en de bijbehorende Uitvoeringsagenda.

We nemen ook deel aan de Regionale werkgroep  Inburgering (van Asiel tot integratie) en we gaan ook naar de brede bijeenkomsten over asiel t/m integratie van de regio Hart van Brabant.

 

 Adviesraad Sociaal Domein Alphen-Chaam

25 januari 2023


_______________________________________________________

Jaarverslag 2021

 

 Algemeen:

Net als 2020 zal ook het jaar 2021 als Covid-19 jaar de geschiedenis ingaan. Dat had niet alleen haar weerslag op het functioneren van onze Adviesraad, ook in het maatschappelijk verkeer werden de beperkende maatregelen steeds zwaarder gevoeld. Door de aanvankelijke nadruk op het “openhouden” van de zorg in haar totaliteit, leek men de (nadelige) gevolgen voor diverse (leeftijds)groepen uit het oog te verliezen. Covid was zeker niet alleen een “medisch” probleem, ook economisch en zeker sociaal-emotioneel begon het meer en meer haar tol te eisen. Door middel van een ongevraagd advies is aan het college aandacht gevraagd voor de gevolgen van deze crisis op de kwetsbare inwoners. In hetzelfde document is ook aandacht gevraagd voor de gevolgen van de toeslagenaffaire en de voorzieningen die de gemeente hiervoor treft. Wat precies de (nadelige) consequenties voor de inwoners van Alphen-Chaam zijn, valt op dit moment nog niet precies te duiden.

In 2020 is de werkwijze van de ASD aangepast. De pilot van een “kerngroep” bestaande uit voorzitter, secretaris, aangevuld met de voorzitters van de drie clusters werd positief ervaren. Doordat onze vaste notulist in febr. ontslag nam, werd in de kerngroep besloten, dat de voorzitters van de clusters beurtelings de notulen zouden maken. Ook deze werkwijze werd aan het einde van het verslagjaar vastgesteld.

Dit jaar stond in het teken van de herijking van de “Visie op Sociaal Domein”. De ASD werd vanaf het begin door de gemeente meegenomen, beginnend met de “Burgerpeiling”. Bij tussentijdse evaluatie momenten werden we gevraagd om input te leveren.
Deze werkwijze ervoeren we ook bij meerdere bezoeken van de wethouder aan onze adviesraad, waarin hij ons meenam op diverse terreinen van beleidsontwikkeling. Deze werkwijze, de ASD vanaf het begin betrekken bij visie/beleidsontwikkeling, is door ons als prettig ervaren. Helaas is deze ervaring niet op alle terreinen van toepassing gebleken.
Het belang van de Adviesraad Sociaal Domein is nog (steeds) niet verankerd in de procesgang naar besluitvorming. Dit heeft geleid tot teleurstelling bij de Adviesraad.
 De rol van de Adviesraad moet zeker nogmaals worden benadrukt bij het (nieuwe) college van B&W en de ambtelijke organisatie.

Het was al bekend dat de gemeente  Alphen-Chaam zou gaan overstappen van “West Brabant” naar “Hart van Brabant”. In 2021 werd geleidelijk aan het proces hier naar toe, maar ook de consequenties voor onze inwoners hiervan, duidelijk. Op verschillende momenten werden we als ASD op de hoogte gehouden en konden we extra aandacht vragen rekening te houden met de praktische gevolgen voor onze inwoners.
Ook voor de ASD had deze overstap tot gevolg dat we eind 2021 als aspirant lid konden deelnemen aan de vergaderingen van ROSA, een samenwerkingsoverleg van adviesraden van Hart van Brabant.
 

ASD Alphen-Chaam heeft het initiatief genomen om samenwerking, kennis uitwisseling met de adviesraden van de andere ABG-gemeenten te onderzoeken. Helaas is dit initiatief door Covid uitgesteld naar het voorjaar van 2022.

Al in het begin van het jaar werden geconfronteerd met een ‘datalek’ in ons mailverkeer. In samenspraak met de gemeente werd gekozen om voor de adviesraadleden een beveiligd ABG-account aan te maken. Alle uitwisseling van ‘gevoelige informatie’ zou via deze beveiligde accounts gaan plaatsvinden. Tijdens een studiemoment in oktober werden deze accounts bij de ASD-leden geïnstalleerd onder leiding van afdeling interne veiligheid.


 Participatie (werk en inkomen):


Het cluster participatie bestond het gehele verslagjaar uit: Kristian van Alphen, Marlies Beliën en Willem Kriellaars(voorzitter).


Reeds vroeg in het jaar is ons cluster intensief bezig geweest een bijdrage te leveren aan de beleidsregels die betrekking hebben op de Ketenaanpak Statushouders waarvan de aanpak al in 2020 was opgestart. In navolging daarvan kan de nieuwe Wet Inburgering worden genoemd omdat deze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Over de vervolgstappen, plan van aanpak en daadwerkelijke besluitvorming is echter geen communicatie meer geweest met de verantwoordelijke beleidsambtenaren ondanks het regelmatig aandringen daarop.
 

Voor de Beleidsnota Schuldhulpverlening was aanvankelijk een uitgebreide ‘leidraad voor een gesprek’ opgesteld dat met de betreffende ambtenaar in de vergadering van de Adviesraad is besproken. O.a. omdat parallel aan dit traject door de beleidsambtenaren ook werd gewerkt aan de Visie Sociaal Domein (waarvan Schuldhulpverlening onderdeel is) is uiteindelijk (door B&W) besloten om de betreffende Beleidsnota “terug te trekken” totdat de nieuwe Visie Sociaal Domein ontwikkeld zou zijn. Besloten werd om daarom ook geen preadvies uit te brengen, maar dit traject weer op te pakken, nadat de Beleidsnota Schuldhulpverlening opnieuw zou worden aangeboden.

 

Jeugd

Het cluster jeugd is dit jaar onveranderd gebleven qua samenstelling. Het cluster bestaat uit Mariette Huismans, Marieke Lauwers en Marlin de Swart. Marlin de Swart heeft de commissie jeugd vertegenwoordigd in de kerngroep van de adviesraad.

Activiteiten 2021 Voor het cluster jeugd was het een relatief rustig jaar.

Voor de onderwerpen lieten we ons leiden door de planning Adviesraad Sociaal Domein gemeente Alphen-Chaam 2021. Om ons goed te laten informeren over de lopende zaken op het gebied van ‘jeugd’ hebben we drie digitale bijeenkomsten gehad met Jurgen van Hooijdonk, beleidsmedewerker Sociaal Domein (maart, juni en september).

Tijdens deze digitale bijeenkomsten waren de drie hoofdthema’s voor het cluster jeugd:

- Leerlingenvervoer
- Overgang naar Hart van Brabant
 - Regionale inkoop jeugdzorg

Over deze onderwerpen kregen we een update en hebben we een aantal kritische vragen gesteld. Met name de problematiek rondom het leerlingenvervoer kwam elke sessie terug. Daarnaast hebben we uitvoerig gesproken over het werven van pedagogische medewerkers jeugd bij de huisartsen. Ook hebben wij onze zorgen geuit en meegedacht over de vindbaarheid en bereikbaarheid van het sociaal team en van het dorpsteam.

Gevraagd advies:

- We hebben advies uitgebracht over het beter onder de aandacht brengen van Jeugdfonds Sport en Cultuur.

 

WMO:

De samenstelling van het cluster WMO is in de loop van 2021 veranderd. In januari zijn Silvia Eelman (voorzitter) en Petra Verhoeven samen gestart. In april is Petra Roza officieel toegetreden als lid van de ASD, cluster WMO. In de oktober vergadering heeft Silvia aangegeven afscheid te nemen. Wil Loermans volgde haar op in het cluster WMO. Petra Verhoeven nam de taak van voorzitter van cluster WMO van Silvia over.

Door Covid 19 was fysiek contact en het overbrengen van de juiste informatie soms lastig. Dat gold zeker ook voor de mensen die gebruik maken van de wet op de WMO, want de keukentafel gesprekken bleven vaak achterwege en na telefoongesprekken was niet alles even duidelijk, zo klonk het uit de achterban.

Eind juli heeft het college het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning (het Wmo besluit) vastgesteld, hierin staat uitvoeringsbeleid rond de Wmo beschreven. Hierin komen o.a. uitgangspunten en regels rondom het persoonsgebonden budget en de eigen bijdrage aan bod. Deze worden jaarlijks geïndexeerd, waardoor we ook ieder jaar de tarieven in het besluit moeten aanpassen. De vraag naar huishoudelijke hulp is toegenomen. 

De gemeente heeft besloten om zich aan te sluiten bij Hart van Brabant, waardoor er een centraal inkoopbeleid komt. Wat gaat dit betekenen voor de dienstverlening van de lokale zorgverleners en het sociaal domein is nog niet duidelijk.

De gemeente heeft een cliënt-ervaringsonderzoek laten doen n.a.v. covid 19, de uitkomsten hiervan waren positief wat betreft de ondersteuning vanuit de WMO, maar mensen gaven wel aan dat ze hun sociale contacten en bijeenkomsten misten.

Er zijn reacties gekomen op de wijzigingen voor aanvragen van mantelzorgwoningen.

 

Coen Backx
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein


JAARVERSLAG  ADVIESRAAD  SOCIAAL  DOMEIN 2020

Algemeen gedeelte: 

Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als het Covid-19 jaar; een jaar waarin we te maken kregen met veel beperkingen. Ook voor de vergaderingen van de Adviesraad, die daardoor niet altijd even (technisch) vlot verliepen. Ook de werkgroepen hebben in meer of mindere mate hinder ondervonden van de Corona maatregelen. Hoewel de fysieke overleggen toch de voorkeur hadden, werden deze vaak digitaal georganiseerd. 

Het verslagjaar kenmerkte zich door wisselingen van leden van de Adviesraad. In januari meldden zich drie nieuwe leden, in maart nam de voorzitter afscheid. Voorlopig werd gewerkt met een wisselend voorzitterschap. In september namen opnieuw twee leden afscheid, waaronder het langst zittende lid dat al vanaf de oprichting van de ASD deel uitmaakte van de raad. In oktober werd tijdens een studiedag de nieuwe voorzitter en secretaris gekozen. 

Dit jaar kwam de adviesraad 6 keer bijeen, de bijeenkomst van april verviel als gevolg van de Corona maatregelen. In oktober was er een gezamenlijke studiedag o.l.v. “De Koepel”. We kregen nieuwe achtergrondinformatie. Dit gezamenlijke studiemoment heeft ons als Adviesraad dichterbij elkaar gebracht. Door het vertrek van de voorzitter (en het jaar daarvoor de secretaris), functioneerde het DB niet meer naar wens. Tijdens de studiedag hebben we onze toekomstige werkwijze besproken. Er werd een “kerngroep”, bestaande uit het DB (voorzitter, secretaris) en uit elke cluster (Jeugd, WMO en Participatie) een lid, ingesteld om de algemene vergaderingen ASD voor te bereiden. Het lid van de kerngroep functioneerde tevens als voorzitter van het cluster. Deze manier van werken wordt uitgeprobeerd tot juli 2021. 

In de vergadering van maart werd de “Verordening werkafspraken ASD en gemeente” in de Adviesraad samen met de wethouder besproken. Ook het functioneren van de Adviesraad, nl. (on)gevraagd adviseren aan het College van B&W en het tijdig in het traject van beleidsvoorbereiding betrokken worden, was onderwerp van gesprek. Afgesproken werd dat de wethouder m.i.v. 2021 twee keer per kalenderjaar zou aanschuiven bij de ASD. 

Hieronder vindt u per cluster de concrete activiteiten die in dit verslagjaar ondernomen zijn. 


Cluster jeugd: 

Algemeen 

Aan de commissie jeugd zijn aan het begin van het jaar twee nieuwe leden toegevoegd: Marieke Lauwers en Marlin de Swart. De commissie bestond de eerste helft van 2020 uit vier leden: Ine Verdonk (tevens lid van het DB), Mariette Huismans en de twee genoemde debutanten. Het eerste half jaar heeft Ine ons geïntroduceerd in de Adviesraad Sociaal Domein en ons wegwijs gemaakt in de portefeuille jeugd. Door deze goede inwerkperkperiode heeft Ine in september de Adviesraad kunnen verlaten. Marlin nam haar taak als vertegenwoordiger jeugd in de kerngroep over. 

Activiteiten 2020 

Voor de onderwerpen lieten we ons over het algemeen leiden door de planning Adviesraad Sociaal Domein gemeente Alphen-Chaam 2020. Daarnaast hebben we proactief een inspraakavond georganiseerd rondom het thema ‘de overgang van CJG naar het sociaal team’. Ook hebben we inhoudelijk meegedacht over het verder vormgeven van de organisatie van de Adviesraad Sociaal Domein voor de gemeente Alphen-Chaam. Voor wat betreft de gevraagde adviezen stond de eerste helft van het jaar met name in het teken van de beleidsregels jeugdhulp en er werd een reactie verwacht op de verordening jeugd gemeente Alphen-Chaam, Gilze-Rijen en Baarle-Nassau. Daarnaast hebben we inhoudelijk meegekeken met de beleidsregels LLV Alphen-Chaam 2020. In oktober hebben we een ongevraagd advies uitgebracht met betrekking tot de overgang CJG naar het Sociale Team. Proactief hebben we hiervoor mensen uit ons eigen netwerk benaderd om meer inzicht te krijgen in het proces en de ervaringen rondom de overgang van CJG naar het Sociale Team. Ondanks dat dit een kleine groep respondenten betrof en daarmee de uitkomsten niet representatief zijn voor de gehele doelgroep, heeft de bijeenkomst waardevolle signalen opgeleverd die we verwoord hebben in het ongevraagde advies met suggesties om het proces en de werkwijze te verbeteren. Aan het einde van het jaar hebben we onze input gegeven op de vragen voor het cliënt ervaringsonderzoek. 


Cluster participatie: 

Algemeen 

In de loop van 2020 is de samenstelling van het cluster Participatie gewijzigd. Coen Backx is doorgeschoven naar het voorzitterschap van de Adviesraad; Willem Kriellaars is als lid toegevoegd aan het dit cluster. De laatste maanden van het jaar 2020 is in de nieuwe samenstelling gewerkt. 

Activiteiten 2020 

In de januari vergadering wordt kennis gemaakt met de nieuwe strategisch sociaal domein medewerkster die zich richt op inhoudelijke zaken, zoals armoede, re-integratie, etc. Daarnaast wordt de Adviesraad bijgepraat over de ontwikkelingen om te komen tot het Dorpsteam Alphen-Chaam. 

In maart is advies gevraagd over Regionale Bundeling middelen van een deel van de re-integratiemiddelen. De Adviesraad kan akkoord gaan met het project van één jaar. De beleidsambtenaar heeft ons in de loop van het kalenderjaar op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. 

Tijdens deze vergadering worden we bovendien geïnformeerd over de Ketenaanpak Statushouders. Zoals afgesproken worden wij In de loop van het jaar op de hoogte gehouden van de gemeentelijke en regionale ontwikkelingen bij het opstellen van dit nieuwe beleid en bijhorende beleidsregels. 

In december wordt een bijdrage geleverd aan het preadvies op “Beschermd Wonen”. 

Verder werden we nog expliciet geïnformeerd over de voortgang van het lokaal Sportakkoord Alphen-Chaam en maakten we kennis met de Integraal Manager Dorpsteam ABG. 

Het contact met de beleidsmedewerkers verliep in 2020 naar tevredenheid. Het afgelopen jaar is 4 maal overleg geweest met beleidsmedewerkers waarin wij tussentijds zijn geïnformeerd over de voortgang van lopende zaken. 

In 2020 waren we vertegenwoordigd bij het Regionaal Adviesraad Werk en Participatie Midden-Brabant en het Regionaal overleg van de Adviesraden m.b.t. de Regionale aanpak van de nieuwe Wet Inburgering. 


Cluster WMO:

Algemeen 

Het cluster WMO is gereduceerd tot twee personen. Vlak na de zomervakantie hebben we afscheid genomen van Sjan Kniknie. De vacature is vooralsnog niet ingevuld. Dit is ook niet het geval met een oude vacature uit 2019. In het eerste kwartaal 2021 zal naar verwachting een vacature worden ingevuld. 

Activiteiten 2020 

Het cluster WMO heeft een advies opgesteld betreffende de verordening WMO 2020. In het voortraject heeft overleg plaatsgehad tussen afgevaardigden van de adviesraden van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle Nassau, Gilze Rijen en beleidsmedewerkers van die gemeenten. In een vervolgbijeenkomst met adviesraad leden is een advies voorbereid. De Adviesraad Alphen-Chaam heeft het College in oktober dienovereenkomstig geadviseerd voor zover van toepassing voor de gemeente Alphen-Chaam. 

Inzake de 'beleidsregel (pré-) mantelzorgwoningen Alphen-Chaam is in oktober 2020 door de Adviesraad een advies gegeven dat het cluster WMO heeft opgesteld. 

Vanuit het WMO perspectief is een bijdrage geleverd aan het preadvies beleidskader Regionale Maatwerkvoorziening Beschermd Wonen regio Breda dat de Adviesraad in december 2020 heeft uitgebracht. 

Het mantelzorgcompliment dreigde te worden verlaagd. Het cluster WMO heeft in oktober een ongevraagd advies voorbereid. De Adviesraad heeft dienovereenkomstig het College geadviseerd het mantelzorgcompliment niet te verlagen. 

Het standaard cliëntervaringsonderzoek WMO heeft de gemeente laten vervallen. In plaats daarvan is in 2020 de voorbereiding gestart van een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van WMO cliënten tijden de coronacrisis. Het cluster WMO heeft input geleverd voor dit onderzoek. 

Overleg met de beleidsmedewerker WMO heeft drie keer plaatsgehad. In het overleg zijn de lopende zaken besproken. 



JAARVERSLAG ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN 2019

Algemeen:

De voorzitter Wim Pijnacker.

In het verslagjaar kwam de Adviesraad 7 maal regulier bij elkaar. Naast deze vergaderingen kwam het dagelijks bestuur eveneens 7 keer bij elkaar. Dit alles wat leden en DB betreft naast bezoeken aan door 

de gemeente georganiseerde thema avonden, de frequente vergaderingen met beleidsambtenaren voor 

de domeinen Jeugd, Participatie en WMO en de regionale overleggen met name voor participatie in Tilburg. Kortom een behoorlijke tijdsbesteding als daarmee ook nog rekening gehouden wordt met het bestuderen van stukken en voorbereiden op vergaderingen. Aan inzet geen gebrek, maar soms wel aan menskracht. Diverse vacatures ontstonden en maakten voor zittend blijvende leden de taak alleen maar zwaarder.

In het verslagjaar kwam daar nog bij dat uit de intern binnen de raad gehouden evaluatie een groeiend ongenoegen ontstond over de relatie met de gemeente, omdat rechts- of linksom de raad gepasseerd 

werd als het ging om het vragen van advies over zaken die de Adviesraad aangingen. 

Ondanks gesprekken met de verantwoordelijk wethouder en het hernieuwd maken van afspraken veranderde de situatie niet, hetgeen uiteindelijk er toe geleid heeft dat de voorzitter tijdens de raadsvergadering van de Gemeente Alphen-Chaam heeft ingesproken en om structurele verbetering van de relatie met de gemeente heeft gevraagd. Een en ander heeft in ieder geval de ondersteuning van de voltallige gemeenteraad gekregen en zal zijn vruchten af moeten werpen in 2020. 

De Adviesraad heeft zijn inbreng gehad bij onderwerpen zoals de projecten Effe Buurten, het Trefpunt, Cliënttevredenheidsonderzoek, Monitor sociaal domein, als ook sectorspecifieke zaken waarover de werkgroepen binnen de Adviesraad zelf in dit jaarverslag verslag doen.

Een derde jaar adviesraad moet helaas gemarkeerd worden door zoeken naar rol en positie, duidelijkheid over de onderwerpen waar we wel en niet iets over kunnen zeggen. Het vinden van samenhang binnen de Adviesraad en een goede en voor iedereen zinvolle vergaderorde. Het vinden van de achterban via deelname aan en publicaties in Ons Alphen-Chaam staat nog in de kinderschoenen, maar zal zeker in 2020 meer vorm en inhoud krijgen. De start om voor de Adviesraad in de nieuwe samenstelling deskundigheidsbevordering te realiseren is gemaakt en wordt in 2020 uitgevoerd.


Jeugd:

Leden van de commissie 2019. 

Kim Vermeeren, vanaf april 2019 niet meer actief lid maar achterbancommissie. Mariëtte Huismans. Jeanne Christianen, toegetreden januari 2019, uitgetreden september 2019, Ine Verdonk, vanaf juli ook lid DB vertegenwoordiging portefeuille jeugd.  

Jaarplanning en activiteiten 2019  

 De commissieleden zijn bij de algemene vergaderingen van de adviesraad aanwezig geweest. 

 29 februari 2019:  

  • Toelichting toegang jeugdhulp gemeld in de algemene vergadering ASD. 
  • Verzoek ontvangen meedenktraject aan portefeuille jeugd. 
  • In 2018 zijn reeds aanbevelingen hierin gedaan door de ASD welke zijn verwerkt in het voor te bereiden beleidsdocument.  

27 augustus 2019: 

  • Bijeenkomst met beleidsmedewerkers met een presentatie van het proces om toe te werken naar de transitie van de toegang Jeugdzorg naar Hart van Brabant en de uitnodiging mee te denken in met name de beleidskeuzes die hierin gemaakt moeten worden.  
  • Tevens introductie vorming Sociale Dorpsteams. De uitnodiging was ook gericht aan de adviesraad van Baarle- Nassau. 

23 oktober 2019: 

  • Toelichting door beleidsmedewerker over het raadsvoorstel. Door miscommunicatie is er geen officieel advies uitgebracht door de portefeuille Jeugd aangaande het beleidsdocument.  

23 oktober 2019: 

  • Na onderling overleg met de overige leden van de ASD is onze adviesaanvraag ingediend ten aanzien van de verordening leerlingenvervoer.  

11 december 2019:       

  • In navolging van de bijeenkomst Onderwijsvisie Alphen-Chaam , welke informatiebijeenkomst is bijgewoond door een afvaardiging van de portefeuille jeugd hebben wij een advies ingediend op 30 december 2019 met betrekking tot de strategische visie onderwijs en achterstandenbeleid.      

Overige activiteiten 2019: 

  • Naast de algemene vergaderingen is de portefeuille jeugd 5 keer bijeen geweest om vergaderingen en adviesaanvragen voor te bereiden. In september heeft een interne evaluatie plaatsgevonden binnen de ASD waaruit een drietal werkgroepen zijn opgericht om de onderlinge samenwerking te verbeteren. De portefeuille Jeugd heeft bijgedragen aan de commissie structuur en organisatie en deskundigheidsbevordering en benadering achterban.  
  • In december 2019 zijn twee avonden georganiseerd met onder andere een afvaardiging van de portefeuille jeugd om de vacatures die binnen de raad ontstaan in april 2020 in te vullen.


WMO:

Leden van de commissie 2019. 

Sjan Kniknie, Silvia Eelman, Petra Verhoeven, Arnold van Woerkom, hij was secretaris van de adviesraad en heeft in oktober de raad verlaten, Marianne Jacobs heeft in april zitting genomen in de adviesraad en deze weer verlaten in september.

  • De commissie is alleen in februari 2019 als commissie een keer bijeen gekomen. Bij de gemeentelijke ontwikkelingen is de commissie in beperkte mate betrokken geweest. In het eerste kwartaal 2019 heeft de commissie een keer gesproken met de beleidsmedewerker over de ontwikkelingen binnen de WMO. Onder meer is de wijziging van de WMO per 1-1-2019 aan de orde geweest. 
  • De commissie heeft kennis genomen van de resultaten van het uitgevoerde cliënt-ervaringsonderzoek WMO. Het merendeel van de cliënten blijkt niet gereageerd te hebben. De commissie vindt het daarnaast een tekortkoming dat de mensen, die de gevraagde hulp niet hebben gekregen van de gemeente, niet werden benaderd voor het onderzoek. Op verzoek van de beleidsmedewerker heeft de commissie input geleverd voor de vragenlijst ten behoeve van het klanttevredenheidsonderzoek naar de dienstverlening van de gemeente Alphen-Chaam inzake de WMO. In 2020 wil de commissie deze onderzoeken, de respons in het bijzonder, met extra aandacht volgen.
  • Over het inkoopbeleid inzake hulp bij het huishouden heeft de commissie schriftelijke vragen gesteld aan de beleidsmedewerker. Die zijn naar tevredenheid beantwoord. 
  • In de ASD-vergadering is cliëntondersteuning aan de orde geweest. De gemeente heeft hierover geen beleid geformuleerd. 
  • De evaluatie van Effe Buurten is besproken in de ASD-vergadering. Dit heeft geleid tot een advies over de voortzetting van het project. Om financiële redenen heeft de gemeente dit niet opgevolgd. Het verloop van het project komt voldoende aan de orde tijdens de ASD- vergaderingen.


Participatie:

 Leden van de commissie 2019. 

Wim Pijnacker, Kristian van Alphen en Marlies Beliën. 

De werkgroep Participatie heeft in 2019 5 maal overleg gehad met de beleidsambtenaar. Tijdens dat overleg werden we geïnformeerd over de (toekomstige) ontwikkelingen in het Sociaal Domein in de gemeente Alphen-Chaam. Onder andere is er gesproken over:

  • Beschut werk
  • Voorbereiding tot het komen van een Arbeidsmarkt Regio Midden Brabant
  • Ontwikkelingen binnen de Diamantgroep
  • Voorbereiding Wet Inburgering
  • Aanpassing van de Verzamelbeleidsregels
  • Aanpak Laaggeletterdheid (geen adviesaanvraag geweest voor dit voorstel aan B&W)
  • Jeugdwerkeloosheid Vrije Regio

 Leden van de werkgroep namen deel aan de vergaderingen van de Regionaal Adviesraad Werk en Participatie Midden-Brabant (RAWP). In deze raad worden zaken op het terrein van Participatie besproken, die heel Midden-Brabant betreffen. Onderwerpen die in 2019 besproken zijn: Eindevaluatie Participatiewet, Regionale samenwerking arbeidsparticipatie, Voortgang project GGZ & Werk en Inkomen en clientondersteuning. 

In 2019 hebben we een ongevraagd advies uitgebracht over het belang dat de gemeente blijft samenwerken met Workin voor het project Talent2Work.

De Adviesraad heeft Advies uitgebracht over de voortgang van het project: Effe Buurten

De volgende onderwerpen zijn besproken in de Adviesraad:                   Doorontwikkeling Trefpunt, Monitor Sociaal Domein en Veranderopgave Inburgering.


Met dank aan:

Jorinda van der Velden, als notulist en de ondersteuning van het Secretariaat Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Alphen-Chaam wegen het ontbreken van een secretaris en gesteund door de voorzitter Wim Pijnacker. Pernell Criens als 1e aanspreekpunt en contactpersoon voor de gemeente Alphen-Chaam.

 


JAARVERSLAG ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN 2018 

De adviesraad vergaderde in het verslagjaar aan de hand van de planning , die parallel liep aan de vergaderingen van de gemeenteraadeen zestal keren. Naast de bijeenkomsten van het dagelijks bestuur, dat in een zelfde frequentie vergaderde waren de leden van de werkgroepen WMO, Jeugd en Participatie ook aanwezig bij diverse andere gelegenheden. Deels waren dit besprekingen met beleidsambtenaren om van gedachten te wisselen over de voortgang van zaken doe door het College in gang waren gezet. Maar ook om bij te praten over nieuwe ontwikkelingen.

Bijzonder was uiteraard, dat er in het verslagjaar verkiezingen voor de gemeenteraad werden gehouden, waardoor eerst na de vorming van het college er weer daadwerkelijk nieuwe voorstellen werden geformuleerd voor besluitvorming in de Raad en natuurlijk ter advisering konden worden voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein ( ASD) . De ASD heeft de politieke partijen in een brief laten weten welke belangrijke aandachtspunten er vanuit de ASD terug gezien moeten worden in programma’s van de diverse partijen. 

Helaas bleek ook dit jaar dat het automatisme waarmee de ASD gevraagd zou worden om advies uit te brengen niet te werken. Ondanks de goede samenwerking met de coördinerend ambtenaar die voor de ASD actief is bleek het voor het college lastig om steeds weer aan een adviesvraag aan de ASD te denken.

Naast kennismakingsgesprekken met de nieuwe wethouder Ton Braspenning vond er ook eind 2018 een bijeenkomst met het voltallige college plaats. In deze bijeenkomst is er naast kennismaking ook gesproken over de dagelijkse gang van zaken en de positie en relatie ASD – College – Ambtenaren. Er zijn een aantal afspraken gemaakt, zoals

De adviesraad bestaat 2 jaar en zal een evaluatie houden begin 2019   waarvoor ook inbreng van het college gevraagd wordt.

Adviesraad

ASD is primair voor advisering aan gemeente Alphen-Chaam. ABG   respectievelijk andere regionale contacten gebruiken voor informatie uitwisseling   en kennis overdracht

Adviesraad

Er is behoefte aan meer structuur en procesafspraken zoals   terugkoppeling adviezen, voortgangsinformatie over initiatieven

College

Invoegen kopje ASD op collegebesluiten en raadsvoorstellen inzake het   sociaal domein 

College

Informatie en insturen alles wat het Sociaal Domein raakt aan de ASD   nader bekijken

Esther Delissen

Effe Buurten 2019 monitoren en evalueren 

Pernell Criens

Is er een rol voor de ASD bij aanbestedingen. Wordt onderzocht

College

ASD betrekken bij thema avonden waaronder bijvoorbeeld omgevingswet

College


Onderwerpen die in de ASD aan de orde kwamen waren o.a. de Monitor Sociaal Domein, die in ontwikkeling is en die zicht moet geven over de beleving en bevindingen van burgers inzake het functioneren van de diverse deelgebieden van het Sociaal Domein. Later in het jaar is er in dit verband nog een aparte bijeenkomst geweest in het gemeentekantoor om de voortgang van dit project toe te lichten. Verwacht mag worden dat in 2019 de monitor actueel in werking zal gaan. De ASD vindt het een goede zaak dat naast de gebruikelijke cliënttevredenheidsonderzoeken er ook in breed verband gezocht wordt naar kengetallen en gegevens vanuit de bevolking. Voorts werden adviezen gegeven of kennisgenomen van wijzigingen WMO wetgeving, Toegang Jeugdzorg, integraal beleid mantelzorgwoningen ABG, verzamelregels participatiewetgeving en aanpalende wetten, samenwerking GGZ en Werk en Inkomen, nieuwe activiteiten buurtsportcoaches en website Ons Alphen Chaam.

Ten aanzien van het project “Effe Buurten “leek het er op dat de professionele ondersteuning op basis van gemaakte afspraken bij de start van het project gehalveerd zou worden. De ASD heeft een dringendongevraagd advies ingestuurd, hetgeen er mede toe heeft geleid dat de personele ondersteuning voor2019 in tact blijft. Het project is dusdanig succesvol, dat het de ondersteuning voorlopig nog goed kan gebruiken. 

Een ander niet minder belangrijk onderwerp is de jeugdzorg en de toegang daartoe. Ook voor Alphen-Chaam is deze sector een “zorgenkind” als gekeken wordt naar de kosten voor de gemeente maar niet minder naar de inrichting van en toegang tot de hulpverlening. De werkgroep Jeugd van de ASD is direct betrokken in het overleg met de beleidsambtenaar om verbeter mogelijkheden te realiseren. Ook is er met een afvaardiging vande cliëntenraad jeugd een kennismakingsgesprek geweest. 

Participatie en Inkomen is eveneens op de agenda gebleven, omdat er een ontwikkeling is om wetten die te maken hebben met uitkeringen voor mensen die niet of niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen en werkgelegenheid regelgeving op elkaar af te stemmen. Maar en niet onbelangrijk om binnen de visie van de gemeente een omslag te bewerkstelligen, waardoor er niet meer bij elke aanvraag gereageerd wordt vanuit wat wel of niet kan volgens de richtlijnen , maar er gekeken gaat worden wat er nodig is om de hulpvrager tegemoet te kunnen komen. Dus wat heeft iemand nodig om toch weer aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen. Een andere vorm van benadering dus, die de ASD zeker toejuicht.

En verder….

De ASD werd helaas het afgelopen jaar geconfronteerd met diverse vacatures, waardoor er in de continuïteit van het werk en het groeien naar een stevig adviesorgaan wat vertraging optrad. Inmiddels zijn nagenoeg alle vacatures vervuld en kan gebouwd worden aan versteviging van de ASD. De werkgroepen die een belangrijke voorbereidende functie hebben voor de totale adviesraad zijn nu personeel gezien op sterkte. Het dagelijks bestuur heeft nog een vacature die opgevuld moet worden. Door de inzet van een ambtelijk/ bestuurlijk secretaris in de persoon van Jorinda van der Velden wordt het secretariaatswerk goed ondersteund.

Tot slot. De ASD is er en blijft er om het college te adviseren inzake haar beleid in het Sociaal Domein, daar waar het zaken voor Alphen-Chaam betreft. De betrokkenheid van de leden van de ASD is groot en blijkt ook uit de inzet die men naast het bijwonen van de reguliere vergaderingen toont bij themabijeenkomsten van de gemeente, gesprekken met beleidsambtenaren, collega’s Adviesraden in de regio en betrokkenheid bij projecten zoals Effe Buurten en Ons Alphen Chaam. 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 februari 2019.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaarverslag 2017 Adviesraad Sociaal Domein.

2017 ishet 2e jaar waarin we als adviesraad sociaal domein het college adviseren en in gesprek gaan met beleidsmedewerkers van de gemeente. 

In 2017 hebben we veel afscheid genomen. We hebben met name afscheid genomen van Ad Coenraads en Ger van Eil die vanaf de beginjaren betrokken zijn geweest als voorzitter en penningmeester van de WMO-raad die voorafging aan de Adviesraad sociaal domein. We hebben ook veel nieuwe leden mogen verwelkomen waarmee de adviesraad een dynamische samenstelling heeft.

Portefeuille Wet maatschappelijke ondersteuning:

De asd is in januari 2017 op de hoogte gebracht van het cliënt ervaringsonderzoek. 

Er is uitwisseling geweest met beleidsambtenaar over het mantelzorgcompliment. 

In maart is een positief besluit uitgebracht ten aanzien van het besluit maatschappelijke ondersteuning.

In juli is er gevraagd om mee te denken over invulling van de week van de toegankelijkheid. Het idee vanuit de ASD was om het college en raadsleden te laten ervaren hoe toegankelijk Alphen-Chaam is. Vanuit de adviesraad is ook per kern een ervaringsonderzoek gedaan en zijn verbeteringen aangebracht. 

Er is een positief advies lichte ondersteuning, de gratis toegankelijke hulp, gegeven.

Portefeuille Jeugd:

In juli zijn er vragen gesteld over het uitvoeringsbesluit Jeugdhulp gemeente Breda. Er is veel geduld nodig geweest voordat vragen beantwoord zijn. Naar aanleiding van de antwoorden en het proces is er een positief advies gegeven ten aanzien van het verlengen van de samenwerking met centrum jeugd en gezin. 

In december is aangegeven dat er een uitgebreid onderzoek komt of er in de toekomst gewerkt gaat wordenmet een sociaal integraal team of voortgang zoals huidige vorm met centrum jeugd en gezin. Portefeuille jeugd zal tijdig betrokken worden.

Portefeuille Participatie:

Op 21 april is er een ongevraagd advies gegeven betreffende functioneren sociale zaken. 

In mei is een positief advies verzamelverordening Participatiewet 2017. Met toevoeging van vragen. 

De adviesraad is uitgenodigd bij een bijeenkomst over kwetsbare personen en bescherm wonen waarna gevraagde reacties vanuit de leden van de adviesraad gebundeld zijn.

Ten bate van de verordening subsidiebeleid is gekozen om te adviseren een aantal vragen en/of opmerkingen als bijlage mee te laten sturen naar de raadslede. 

Overstijgend aan portefeuilles:

Er is voorafgaand aan de verkiezingen aan alle politieke partijen suggestie gegeven waarvoor we de opzet gebruikt hebben van de adviesraad sociaal domein in Baarle Nassau.

Er is twee maal overleg geweest met de adviesraden van Baarle-Nassau en Gilze-Rijen. 

Wat verder ter tafel kwam: 

Effe buurten, buurtsportcoaches, mijn kwaliteitvanleven.nl, innovatiesubsidie, beleidsregels bijzondere bijstand, stakeholdersbijeenkomst, openbaar vervoer, consultatiebureaus, schuldhulpverlening, pgb, buurtsportcoaches, betrekken achterban, door ontwikkelingwerkwijze adviesraad soicaal domein.

Bij behoefte aan meer uitgebreide informatie is deze te vinden in de verslagen van 2017.

Vriendelijke groeten Ria Verheijen-Mouws