Onsalphenchaam.nl

Inloggen of inschrijven

Zet u zich ook in tegen waterverspilling?

Doe mee aan de regentonactie!

Regenwater kunt u heel gemakkelijk opvangen in een regenton. Zo hebt u altijd water voor uw (tuin)planten wanneer het tijdelijk droog is. Bovendien komt dit regenwater zo niet onnodig in het riool terecht en hoeft het niet onnodig gezuiverd te worden. Alle reden voor gemeente Alphen-Chaam om samen een regentonactie te organiseren. We doen dit samen met UwHuurdersraad, Leystromen, Buurtwaterfonds, de Boerenbond en Van Gils Hoveniers. Deze actie loopt van 6 t/m 10 mei; dan is de Week van Ons Water.

Extreme weersomstandigheden 

Afgelopen zomer hadden we een lange periode van hitte. Afgelopen zomer haalde Gilze en Rijen het nieuwe Brabantse warmterecord: het was maar liefst 37,6 graden op 26 juli 2018. En dat was te merken: tuinen, perken en gras lagen er dor en verdroogd bij. Tegelijkertijd zien we steeds meer extreme weersomstandigheden, zoals hoosbuien en flinke wolkbreuken. Het gezonde regenwater wat tijdens deze buien naar beneden komt, stroomt nu snel weg via de tuin naar het riool.

Voordelen van een regenton

Het installeren van een regenton heeft veel voordelen:

  • Regenwater is zacht, het bevat sporenelementen en nauwelijks kalk. Dit maakt het water heel gezond voor uw planten.
  • Door uw planten te besproeien met regenwater bespaart u een hoop drinkwater.
  • Dit bespaart u dus ook geld.
  • Regenwater is ook prima geschikt om uw auto mee te wassen, het zwembad te vullen voor uw kinderen en als drinkwater voor uw huisdieren.
  • Er valt jaarlijks zo’n 70-90 cm regenwater en het is dus eigenlijk doodzonde dat we daar geen gebruik van maken! In andere landen is het gebruik van een regenton veel vanzelfsprekender, maar het drinkwater is in Nederland ook relatief goedkoop. In de toekomst zal het drinkwater naar verwachting steeds duurder worden, omdat zuiveren moeilijker wordt; het wordt dus tijd dat we met zijn allen overstappen op een regenton!
Hoe werkt het?

Via deze link kunt zich vanaf maandag 6 mei inschrijven voor één van de 75 beschikbare regentonnen. De eerste 75 inschrijvers ontvangen een regenton tegen betaling van slechts €15,- (in plaats van €110,-) inclusief installatie, vulset, standaard én kraantje. We gebruiken uw gegevens alleen voor de regentonactie en niet voor andere doeleinden. U krijgt via e-mail bericht of u in aanmerking komt voor een regenton. Deze kunt u eind mei ophalen bij de Boerenbond in Baarle-Nassau. Via de e-mail krijgt u daarover informatie. Vervolgens kunt u persoonlijk een afspraak maken met Jan van Gils voor de installatie.

Welke regenton

Er is één type regenton beschikbaar met een inhoud van 100 liter.

*Deze regentonactie is toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Het maakt hiervoor niet uit of u in een huur- of koophuis woont