Nadat vorig jaar de KBO de Heemkundekring Carel de Roij vond met de succesvolle zomeravondwandelingen kon een vervolg dit jaar niet uitblijven. Maandag 13 juni stond de eerste van de drie wandelingen voor dit jaar op het programma.
Door Luc van Hoek
De organisatoren van de eerste zomeravondwandeling troffen het; beter weer voor een wandelavond kon er afgelopen maandag niet zijn. Een avondzonnetje en een temperatuur van zo’n 20 graden nodigden zo’n 45 gasten uit om te verzamelen bij Glamping de Bosweide aan Kwaalburg in Alphen-zuid. Klokslag 18.00 uur zette de stoet zich in beweging richting de Alphense Bergen. Onderweg was er aandacht voor de activiteiten van de bewoners van de Kwaalburgse Hoeve; van oorsprong een pachtboerderij uit 1233 van de Abdij van Tongerlo. Zij zetten zich in om de biodiversiteit te stimuleren en daarnaast de wilde bij te steunen in haar bestaan. Verder planten ze houtsingels en fruitbomen aan en verbeteren ze de vruchtbaarheid van de bodem. De tocht ging verder, waarbij Sjef Brock (van het ‘Brockepadje’) meer vertelde over de vroegere bewoners van de boerderij aan de Ulicotensebaan: het gezin Kools, met Harrie als bijzondere kind (’iedereen zei dat hij niet spoorde’). Zo draaide Harrie zijn hand er niet voor om, om naar Den Bosch te fietsen voor een nieuw kalf. “En hij mestte de stal voor dat kalf dan nooit uit. Dat beest stond een paar maanden later met zijn rug tegen de zolder. Toen het beest naar de slachter moest, moesten ze eerst de deur uitbreken; hij kon er niet meer uit...” Na de Alphense Bergen (voor Alphenaren ‘vanHeesenberg’) vertelde Frans Wilmsen iets meer over een bijzondere en vrij zeldzame zwam langs ‘t pad, de Tonderzwam. Frans: “Maar in de volksmond heet hij de Tondelzwam; het is een schimmel, een zogenaamde parasiet. Hij leeft als hoefvormige zwam op verzwakte bomen. Als eenmaal de boom dood is, noemt men hem een saprofyt. Het vruchtlichaam is hoefvormig en heeft een keiharde korst aan de bovenkant. Dit werd in de prehistorie gebruikt om huid of schilden van te maken. Later werd de zwam ook gebruikt om vuur mee aan te maken (de zogenaamde ‘tondel’).
Ringwalgrafheuvel
Bij een bezoek aan Kwaalburg hoort ook de ringwalgrafheuvel. Toon Timmermans: “De grafheuvel moet gedateerd worden in de Bronstijd (2000 v.Chr-800 v.Chr., waarschijnlijk rond 1700 v.Chr.). Nadat pastoor Binck naar Alphen kwam, fietste hij de hele omgeving af naar archeologische resten. De Kwaalburgse heuvel viel hem meteen op; hij regelde bij zijn archeologie-vriend van Diepen een vliegtuig. Die maakte luchtfoto’s en het archeologisch belang van de vondst was duidelijk. Eind 1960-begin ’61 werd de grafheuvel in vier kwadranten uitgegraven. Met haar 41 meter doorsnee is het één van de grootste van Nederland. De beenresten die men vond aan de zijkant duiden ook op een andere functie: galgenveld voor criminelen. De heuvel lag ook aan een belangrijke verbindingsweg. De vondsten zijn uiteindelijk in het Streekmuseum in Alphen terecht gekomen. Zondag 19 juni is het museum open tijdens de Nationale Archeologiedagen, kom gerust langs!”
Sedum
Het gezelschap liep via de bosrand het open veld op, waar Ria de Brouwer meer vertelde over het bedrijf, SedumExtra, wat ze samen met haar man Hans en Kevin van Praat sinds 2019 in Alphen runt. “Ons bedrijf met zo’n 20 medewerkers levert sedum; sedum is een verzamelnaam van vetplanten, bij ons laaggroeiend en bloemdragend. De plant is populair geworden bij de zoektocht naar groene isolatie en waterretentie op huizen en kantoren. Denk aan daktuinen, maar ook bushokjes, kantoorgebouwen, et cetera. We kweken sedum in dichte matten van 80 x 100 cm., kwaliteit is belangrijk voor ons. De onderlaag bestaat uit een folie met gaatjes. Daarover gaat een kokosmat waarop weer een voedingsbodem ligt. De planten worden hierop via enten of zaaien aangebracht. We leveren daarbij ook in het buitenland, zoals Polen en Oostenrijk. Daarbij brengen we de temperatuur via koeling terug naar 3 graden om kwaliteit te waarborgen.” Inmiddels is er een grote, nieuwe bedrijfshal verrezen aan de Kwaalburg. “We werken graag samen met lokale ondernemers. En we werken met onder andere bloemenstroken aan de biodiversiteit in de omgeving.” Voor alle wandelaars was er nog een leuke goodiebag.
Koffie
Via een voetpad van een nieuw te openen ‘ommetje’ eindigde de groep bij Glamping de Bosweide van de familie Maes aan Kwaalburg. Zij hebben inmiddels een prachtig toeristisch bedrijf opgezet met luxe glampingtenten, die van alle gemakken voorzien zijn. Met koffie voor het goede doel (Gijsje Eigenwijsje en Stichting Erbij) werd de wandeling afgesloten. De volgende wandeling staat gepland op maandag 4 juli. Nadere info volgt!