Onsalphenchaam.nl

Inloggen of inschrijven

Alphen-Chaam bij burgerdeputatie Prinjesdag

Het is een oude traditie, een burgerdeputatie langs de route van de Koning en Koningin op weg naar het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Dit jaar komt de burgerdeputatie uit Noord-Brabant. Circa 190 Brabanders die zich vrijwillig inzetten voor anderen zullen op de Korte Vijverberg langs de route van de Koninklijke stoet staan.

Sinds 1904 is het traditie dat een burgerdeputatie deel uit maakt van het militair ceremonieel van Prinsjesdag. Ieder jaar wordt dat door een andere provincie verzorgd, dit jaar is de eer aan Noord-Brabant. Op initiatief van de commissaris van de Koning, Wim van de Donk, is het thema Zorgzaam Brabant gekozen. De Brabantse samenleving kenmerkt zich door het woordje ‘samen’. Het aantal mantelzorgers en vrijwilligers dat zich inzet voor naasten in hun omgeving is groot. Zij verdienen het om extra in het (Oranje)zonnetje gezet te worden. In iedere Brabantse gemeente zijn door de burgemeesters vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan de deputatie. Daarnaast zijn er ook mensen die een Gouden Duim, een blijk van waardering voor inzet op sociaal terrein, uitgereikt hebben gekregen en genomineerden voor Brabander van het Jaar die pasten in het plaatje ‘Zorgzaam Brabant’ uitgenodigd.

De Brabantse mantelzorgers en vrijwilligers, herkenbaar aan een shawl in de Brabantse kleuren, vertrekken per bus uit Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Breda naar Den Haag. Daar volgt een ontvangst op het provinciehuis van Zuid-Holland. Daarna voegt de deputatie zich in de colonne van de erewacht in en loopt naar de Korte Vijverberg om daar de passage van de Glazen Koets af te wachten. Na het vertrek van de Koning en Koningin naar paleis Noordeinde gaat de deputatie terug naar het provinciehuis van Zuid-Holland voor een gezamenlijke afsluiting.

De gemeente Alphen-Chaam is gevraagd 3 mensen uit te nodigen die ‘goed voor anderen zorgen’ om deel te nemen aan die erehaag. Uit iedere kern van onze gemeente is een actieve vrijwilliger gevraagd aanwezig te zijn. Voor de kern Galder is dat Jos de Roover (voorzitter van de Dorpsraad), voor Chaam Marianne Jacobs-de Bouwens (rittencoördinator Opstapbus ABC en voorzitter van het Cambo koor) en voor Alphen Marlies Beliën-Claessens (vrijwillig Maatschappelijk begeleidster voor Vluchtelingenwerk, voorzitter KBO Alphen en OnsAlphenChaam Verbinder).


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.