Deze week in Het Trefpunt


Deze rubriek ligt al even stil. Wij zijn namelijk op zoek naar een schrijver of schrijfster die ons wil helpen met deze rubriek. 

Ben je geïnteresseerd in wat er allemaal binnen 'Het Trefpunt' gebeurd? Dan kun je hier een kijkje nemen. Een kleine greep uit de gebeurtenissen per week willen wij graag met u delen.

Maandag 15 oktober 2018

Een inwoonster komt binnen met een mobiliteitsvraag voor Berry een van de mobiliteitsconsulenten. Een vraag die niet 1,2,3 is in te vullen. Nu de winter nadert ontstaat er een probleem voor een werknemer die drie maal per week naar zijn werk fietst. Deze werknemer heeft door omstandigheden een aantal beperkingen en een minder goed zicht gekregen. Wat het extra belangrijk maakt dat het sociale aspect wat werk met zich meebrengt kan blijven bestaan. Men maakt zich zorgen over de komende tijd omdat mist en het donker het zicht minder maakt. Het OV is een mogelijkheid maar kost 4 uur per dag. Gekeken wordt naar een andere oplossing. Moet de werkgever hier iets mee, bijvoorbeeld flexibele werktijden? Of is het inzetten van een fietsmaatje een optie? Of zijn er andere mogelijkheden? Eerst wordt er navraag gedaan bij de werkgever. Komen zij er niet uit dan wordt naar een andere oplossing gezocht.

Twee maal per jaar is er een buurtverbindersdag voor alle vrijwilligers die zich inzetten als buurtverbinder voor de website van hun dorp, wijk of stad. Deze dag is natuurlijk ook voor onze Verbinders van ‘OnsAlphenChaam’. Op deze dag krijgen de vrijwilligers de nieuwste informatie over de mogelijkheden op de site maar ook over landelijke ontwikkelingen. Ook delen zij verhalen en ervaringen. Het is altijd weer een inspirerende dag. Ook deze keer gaan er weer een aantal Verbinders van ‘OnsAlphenChaam ‘ richting Nijmegen waar deze dag wordt gehouden. Mocht u het leuk vinden om hier ook bij betrokken te worden laat dit dan even weten. Er zijn vele mogelijkheden om mee te doen met deze site waarmee de Verbinders zichtbaar willen maken wat Alphen-Chaam allemaal te bieden heeft. Maar waarmee zij ook willen verbinden niet alleen op de website maar ook face to face. Vooral voor de kern Chaam zoeken zij versterking voor het team!

Vandaag stelde KBO Chaam vragen over de OV Opstapdagen die binnenkort in Alphen en Chaam plaatsvinden. Ook zij worden net als alle andere organisaties op de hoogte gebracht van deze twee leerzame dagen. De doelgroep voor deze twee dagen zijn 65+ers die graag (opnieuw) kennis willen maken met het OV. Het is vooral een dag van ervaren waar de deelnemers ook echt op pad gaan. Alle 65+ers krijgen een uitnodiging voor dit event.

Vanuit Effe Buurten Chaam komt de vraag voor hulp bij het gebruik van ‘OnsAlphenChaam’ daarvoor wordt een afspraak gemaakt. Mensen die hulp nodig hebben bij het gebruik van de site kunnen op maandagochtend langskomen bij Het Trefpunt in Alphen. Ook is het mogelijk hulp te krijgen tijdens Effen Buurten in Alphen of Chaam. Daarvoor moet wel vooraf een afspraak gemaakt worden zodat er een Verbinder van ‘OnsAlphenChaam’ aanwezig kan zijn. Dit kan telefonisch: 06 – 512 48 3 45.

Deze week is het herfstvakantie in Brabant en dat is te merken in Het Trefpunt, het is er minder druk. Gezinnen zijn met dit heerlijke weer lekker op pad en ze hebben gelijk ook, vragen kunnen soms best wachten en Het Trefpunt loopt niet weg…..

Dinsdag 16 oktober 2018

Vandaag hebben een Trefpunt vrijwilligster en een hulpvrager kennis gemaakt. Zij gaat samen met hem werken aan de Nederlandse taal maar ook een beetje wegwijs maken in onze Nederlandse gebruiken. Een leuke ontmoeting waar beide meteen plezier beleefde en energie van kregen. Dat is ook een belangrijk onderdeel van vrijwillige inzet het geeft je energie! Naast energie dat het energie geeft is vrijwillige inzet ook vaak leerzaam. Je leert jezelf beter kennen maar kunt ook een andere kijk ontwikkelen op zaken.

Alma Patist van Contour de Twern is op dinsdag in Het Trefpunt aanwezig. Zij ontvangt hier mantelzorgers die vragen hebben, even een luisterend oor nodig hebben of informatie nodig hebben. Vandaag is er door Alma een hulpvraag voor vervoer opgelost en komt een mantelzorgster persoonlijk een aanvraag voor het mantelzorgcompliment afgeven. Dat biedt Alma de mogelijkheid om te vragen hoe het gaat. Een zeer welkome vraag die niet erg vaak gesteld wordt aan een mantelzorger. Alma doet dit wel, zij gaat het gesprek aan wat mooie gesprekken brengt en waar overbelasting op een andere manier naar boven komt. Er komt ook een mantelzorger uit zichzelf op bezoek in Het Trefpunt. Zij voelt zich ondertussen vertrouwt met Alma en krijgt weer wat ‘lucht’ als ze even haar verhaal heeft kunnen doen. Voor een vraag voor een wandelmaatje worden contacten gelegd en een afspraak gemaakt om kennis te maken.

Zoals gebruikelijk op dinsdag begint om 14.00 uur het sollicitatiespreekuur van Miriam van Gestel en Juun de Boer in Het Trefpunt.

Woensdag 17 oktober 2018

Ondanks dat het inzetten van alfahulpen niet meer via WZSW en Het trefpunt wordt georganiseerd komen er nog regelmatig vragen binnen van klanten en afhelpende. Dat is natuurlijk prima, binnen Het Trefpunt kun je tenslotte terecht voor allerlei vragen ook al word hetgeen waarover je een vraag hebt niet via Het Trefpunt georganiseerd. Vandaag kwam er een vraag binnen over een verlopen indictie. Deze is samen met de klant opgepakt.

Vandaag is er een overleg geweest over de bestemming voor de gelden die zijn opgehaald voor het onderhoud van het Brokkepadje in Alphen. Volgens bewoner was dit pad niet voor iedereen goed toegankelijk. Vooral als er wordt gewandeld met iemand die in een rolstoel zit is het erg lastig. Na gesprekken met de gemeente heeft de gemeente dit plan opgepakt en is het pad bijgewerkt. De gelden die bij verschillende ondernemers zijn opgehaald willen de bewoners nu gebruiken voor een bankje aan het begin van het Brokkepad bij de Molenwijk dicht bij de volkstuintjes. Het geld is tenslotte van de gemeenschap en de ondernemers hebben aangegeven het geld niet terug te willen maar er een mooie bestemming voor te zoeken. Het idee is om te in dezelfde vorm te doen als het mozaïek bankje bij de basisschool in Alphen en het bankje tegenover het oude Raadhuis in Chaam. Contacten worden gelegd zodat de mogelijkheden onderzocht en besproken kunnen worden.

Vandaag kwam via de ergotherapeute Suzanne Van den Broek een inwoner binnen die graag wat ondersteuning thuis zou willen hebben. Deze ondersteuning is gezocht en gelukkig ook meteen gevonden. Deze week wordt er kennis gemaakt. Meneer wil ook graag wat terug doen en gaf zich op als vrijwilliger. Het is i.v.m. zijn gezondheid voor hem niet mogelijk om binnen een vaste structuur te werken. Maar voor iemand die hond uitlaten die dit om wat voor reden dan ook niet zelf kan, of juist samen de hond uitlaten, een wandeling, een klein klusje, vervoer naar winkels of vervoer van spullen waar een aanhangwagen voor nodig is kan allemaal bij deze vrijwilliger. Via ‘OnsAlphenChaam ‘ heeft meneer een statushouder gevonden die hij bijstaat met het leren van de Nederlandse taal maar er is ruimte voor meer inzet voor zijn omgeving. "Het is leuk om iemand op weg te helpen, daar wordt ik zelf ook blij" van vertelde hij.

Verder is er vandaag ook gesproken over nieuwe ideeën die leven bij Het Trefpunt. Omdat we veel mensen zien en spreken merken we vaak dat er behoefte is aan bepaalde activiteiten of informatie. Als de plannen hiervoor wat verder zijn uitgewerkt en de mogelijkheden zijn besproken wordt u natuurlijk weer op de hoogte gebracht.

Maandag 8 oktober 2018

José onze gastvrouw en administratieve ondersteuning heeft er voor gezorgd dat het trefpunt weer netjes is. Iedereen die langskomt kan weer genieten van een gezellig en schoon Trefpunt. Het Trefpunt is voor mensen die een (hulp)vragen hebben maar ook voor bijvoorbeeld het lezen van Ons Weekblad, een goed gesprek met een kop koffie of thee of om je op te geven voor vrijwilligerswerk. Iedereen is van harte welkom!

Met de Mobiliteitsconsulten is vandaag gekeken naar geschikte data voor de OV Opstapdagen die we voor de 3e keer gaan organiseren. In Alphen zal deze plaatsvinden op zaterdag 17 november in Den Heuvel. In Chaam zal op vrijdag 23 november in het Skac. Het programma en de exacte tijden daar informeren wij zeer binnenkort over. De OV Opstapdagen zijn voor 65+ers die (opnieuw) kennis willen maken met het openbaar vervoer.

Vandaag liepen ook twee Verbinders van ‘OnsAlphenChaam’ even binnen. Morgenavond is er weer een overleg en er zijn weer een aantal leuke dingen te bespreken voor de website die alles zichtbaar maakt in Alphen-Chaam. Een van de Verbinders had vragen over de mogelijkheden om het initiatief ‘Welkom met kerst 2018’ onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Alphen-Chaam. Dit jaar organiseert de Protestantse gemeente Chaam samen met Caritas uit de omringende parochies wederom op tweede kerstdag van 11.30 – 16.30 uur een feestelijke ontmoeting. Deze ontmoeting is voor mensen die anders de kerst alleen vieren. Binnen kort kunt u op www.OnsAlphenChaam.nl meer informatie vinden over deze feestelijke bijeenkomst.

Verder hebben we vandaag stappen gezet voor een kennismaking tussen een vrijwilligster uit Alphen en een meneer uit Baarle-Nassau die ondersteuning in het dagelijks leven kan gebruiken.

Dinsdag 9 oktober 2018

Dat mensen Het Trefpunt weten te vinden voor informatie, vragen en ondersteuning is ondertussen al een lange tijd duidelijk. Maar mensen lopen ook steeds meer binnen voor vragen aan de organisaties die in Het Trefpunt actief zijn of initiatieven die elders in het gebouw plaatsvinden. Zo liep vandaag een inwoner binnen voor de Sociale Raadslieden die elke dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur aanwezig zijn. Heb je problemen met de overheid of andere instanties en kom je er zelf niet uit? Dan kun je naar het inloopspreekuur komen. Dit kan ook voor hulp met het schrijven van brieven of het invullen van formulieren of het aanvragen van een uitkering, toeslag of kwijtschelding aanvragen. Wil je hier meer informatie over kijk dan even op: https://onsalphenchaam.nl/groep/het-trefpunt-alphen-chaam/bericht/sociaal-raadsliedenwerk-spreekuur-alphen-chaam

Een inwoonster loopt binnen voor hulp van MEE. MEE is op woensdag aanwezig in Het Trefpunt. Mevrouw is te woord gestaan en komt morgen terug om de MEE consulente persoonlijk te spreken. Naast de inloop van inwoners wordt er vandaag ook over verschillende belangrijke onderwerpen gesproken: De Dag van de vrijwilliger, dag van de mantelzorg en er wordt nagedacht over een dementievriendelijke gemeente.

In de avonduren is er een Verbinders overleg van ‘OnsAlphenChaam’. Dit keer was het een kleine club. Anderen Verbinders hebben vanavond anderen verplichten zoals werk. Een kleine greep uit de besproken punten: Vebinder Henny gaat de komende tijd samenvatten welke moeilijkheden mensen eventueel ondervinden bij het gebruik van de site. Het gaat dan vooral om gebruikers die minder goed zijn in het omgaan met computers. Zo willen ze kijken hoe dit kan worden opgelost. Persoonlijke begeleiding helpt vaak al maar misschien moet er meer gebeuren. Iedereen die dan ook moeite heeft met het gebruik van de site kan contact leggen met de Verbinders. Verbinder Marlies heeft tijdens de opening van de Regiobank in Alphen gesproken over het gebruik van ‘OnsAlphenChaam’. Voor bedrijven en organisaties zijn er veel mogelijkheden om over je bedrijf en organisatie te vertellen. Zo kun je mensen informeren maar ook je acties communiceren. Een mooie manier om lokaal meer klanten te bereiken. De Allfunse Buurtbattle was dit jaar niet terug te vinden op ‘OnsAlphenChaam ‘ Dit vinden de verbinders van ‘OnsAlphenChaam’ heel jammer. Zij willen gaan kijken hoe dit voor de volgende Battle wel te realiseren is. De agenda is mooi gevuld op ‘OnsAlphenChaam’ en het gebruik van de website neemt nog steeds toe. Omdat ‘OnsAlphenChaam’ ook om verbinden gaat en dan niet alleen online maar vooral ook offline is een foto bij een profiel belangrijk. Verbinders willen iedereen dan ook aanraden bij hun profiel een foto te plaatsen. Maar ook herkenbaarheid van de site zelf is belangrijk. Gebruikers moeten hun eigen dorp herkennen door de berichten en foto’s die ze daarop vinden. De Verbinders nodigen mensen dan ook uit om vooral foto’s te delen die op de site gebruikt kunnen worden. De nieuwe AVG maakt het voor de Verbinders wat lastiger foto’s van mensen te plaatsen. Door foto’s gaan mensen elkaar herkennen en elkaar weer aanspreken op straat. Vanavond is er ook gesproken om wat dingen aan te schaffen. Een banner die kan worden neergezet op evenementen en bodywarmers voor herkenbaarheid van de Verbinders van Alphen-Chaam. Vanaf het begin hebben zij shirts met het logo van ‘OnsAlphenChaam’ maar in de wintermaanden is dat toch wat te fris.

Woensdag 10 oktober

Bij MEE loopt vandaag de inwoonster binnen die gister langs is gekomen. Zij nemen plaats in de aparte ruimte naast het Trefpunt om even rustig te kunnen praten, Er komen verschillende vragen binnen bijvoorbeeld de berekening van huurtoeslag. Hiervoor verwijst MEE door naar het IMW. Maar ook de vraag hoeveel hou ik over als ik een baantje neem terwijl ik een uitkering heb.

Vanuit Effe Buurten Chaam komt de vraag of er hulp geboden kan worden met het gebruik van ‘OnsAlphenChaam’. Daar wordt een afspraak voor gemaakt om één op één eens te kijken waar de gebruiker mee geholpen is. Een van de Verbinders gaat deze week ook aan de slag om eens te inventariseren in haar omgeving of er mensen zijn die moeite hebben met het gebruik van de site en hoe we deze mensen daarmee kunnen helpen of misschien zelfs aanpassingen doen aan de site.

Vanuit Effe Buurten Alphen komt de vraag hoe mantelzorgondersteuning nu precies werkt. Wat als je als mantelzorger zelf ook een beperking hebt. Als dit zo is dan krijgt de mantelzorger natuurlijk ondersteuning op maat. In dit geval gaat het om een maatje om eens een blokje mee om te gaan. De mantelzorger kan zelf niet zelfstandig op pad maar met behulp van een vrijwilliger lukt dit wel. Zo kan er even ontspannen worden in de buitenlucht en kan de mantelzorger letterlijk even op adem komen.

Ook is er vandaag weer verdere invulling gegeven aan de twee OV Opstapdagen. Partijen als de ABC Opstapbus , de mobiliteitsconsulenten en ergotherapeut worden betrokken.

Een weekje met veel afwisseling in Het Trefpunt tijdens de inloopmomenten op maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Buiten deze inloopmomenten word er achter de schermen natuurlijk gewoon doorgewerkt.

  

Maandag 1 oktober 2018:

Mariska is vandaag begonnen met de training van MEE waardoor ze samen met een MEE professional kan worden ingezet als ervaringsdeskundige bij MEE. Binnenkort zal er op ‘OnsAlphenChaam’ meer informatie te vinden zijn over deze pilot. José stond er daardoor deze maandag alleen voor. Normaal gesproken werken José en Mariska samen. Op de 1e maandag van de maand verwerken zij bijvoorbeeld de declaraties van de maaltijdbezorgers. Deze bezorgers brengen als vrijwilliger maaltijden rond in Alphen-Chaam. Dit doen zij bij mensen die om wat voor reden dan ook niet meer in staat zijn zelf een warme maaltijd te bereiden. Een afwisselende zeer dankbare taak die de meeste van hen al jaren doen.

Een van de maaltijd bezorgers kwam vandaag langs bij Het Trefpunt met wat vragen. Er is een steekwagentje nodig om de maaltijden die bij het Zorgcentrum De Hoogt in Alphen worden afgeleverd gemakkelijk naar de overkant te kunnen brengen. Nu moeten zij steeds met de grote dozen op en neer naar de overkant lopen. Uiteindelijk hebben ze met het zorgcentrum samen een oplossing gevonden. Een andere vraag van deze betrokken vrijwilligers is een lijst met contactpersonen die gebeld kunnen worden als ze voor een gesloten deur staan. Dit komt regelmatig voor. De bezorger weet niet altijd, of diegene waar ze aan de deur staan niet thuis zijn of dat er misschien iets aan de hand is. Door de nieuwe AVG is het niet zomaar toegestaan om over persoonsgegevens te beschikken wat deze vraag wat lastig maakt. Samen met de leverancier van de maaltijden wordt nu nagedacht over een oplossing hiervoor.

Een van de mobiliteitsconsulenten die op maandagochtend in Het Trefpunt te vinden zijn kreeg bezoek van een mevrouw uit Alphen. Mevrouw vroeg zich af of een buskaartje kopen nu goedkoper is dan een dagkaart. Afgelopen weekend was zij met het openbaar vervoer naar België geweest en bleek dat twee enkeltjes goedkoper was. Voor lokaal in Nederland reizen is dit (zeker als er ook recht is op allerlei kortingen) niet het geval. Mevrouw is goed geïnformeerd weer naar huis gegaan. Bij de mobiliteitsconsulenten kan iedereen terecht die een vraag heeft over mobiliteit. Dit gaat niet alleen over de kosten maar zeker ook over de mogelijkheden. Mobiliteitsconsulenten zijn namelijk vrijwilligers die u helpen om u te verplaatsen binnen uw eigen wensen en mogelijkheden. Hierdoor krijgt u weer bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. U kunt voor uw vragen naar Het Trefpunt komen op maandagochtend maar u kunt ook een afspraak met ze maken voor een huisbezoek. U kunt dan bellen naar: 06 – 512 48 3 45.

Aansluitend op dit mobiliteitsonderwerp is er vandaag ook gewerkt aan de aankomende OV Opstapdagen die dit najaar weer gaan plaatsvinden. Als de locaties en datums van deze dagen bekend zijn wordt hierover gecommuniceerd. De OV Opstapdagen zijn bedoeld om mensen (opnieuw) wegwijs te maken binnen het openbaar vervoer en biedt de deelnemers de mogelijkheid om daadwerkelijk mee op pad te gaan en het centraal station in Breda te bezoeken.

Ook vandaag zijn er weer veel aanvragen binnengekomen voor het mantelzorgcompliment en is De Runstoof afgegeven bij Het Trefpunt. De Runstoof is het blad van De Heemkundekring ‘Carel de Roy’ en ligt ter inzage op Het Trefpunt. Mocht u interesse hebben kom dan op ma, di of woe ochtend even langs tussen 9.00 en 13.00 uur.

Dinsdag 2 oktober 2018:

Op dinsdag is Alma Patist van Contour de Twern binnen Het Trefpunt aanwezig. Door Alma wordt momenteel druk gewerkt aan de verwerking van de vele mantelzorgcomplimenten en de dag van de Mantelzorg. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe flyers voor de dienstverlening van Contour de Twern binnen onze gemeente. Samen hebben we gekeken naar de inhoud van deze nieuwe flyers. Dit is een van de voordelen van fysiek samen aanwezig zijn binnen Het Trefpunt. Je kunt samenwerken en samen en zo elkaars expertise gebruiken om de inwoners van Alphen-Chaam zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen daar waar dit nodig is.

De ambassadeur van een Villa Pardoes pilot belde ons vandaag op. Zij heeft bij Villa Pardoes de vraag weggelegd waarom er bij deze stichting niets georganiseerd wordt voor jonge mantelzorgers. Villa Pardoes is een initiatief van Stichting Natuurpark De Efteling en is een zelfstandige stichting voor goede doelen. Deze vraag is serieus genomen waardoor er nu een pilot wordt opgezet voor gezinnen waar jonge mantelzorgers zijn. Ondertussen zijn er 9 gezinnen die in aanmerking komen voor deze pilot. Dit houdt in dat zij in december een week een programma aangeboden krijgen inclusief overnachtingen in de villa. Er is een programma voor de ouders en kinderen samen maar vooral ook voor de kinderen. Zo wil men bereiken dat deze jonge mantelzorgers weer even kind kunnen zijn.

Vandaag is er ook nagedacht aan de toekomst van Het Trefpunt. En dan vooral als het gaat om vrijwillige inzet. Hoe moet dit er uit zien om mee te kunnen gaan met de nieuwe ontwikkelingen. Hoe moet vrijwillige inzet er in de toekomst uitzien of is het al goed zoals het nu is?

Via Effe Buurten Chaam kwam er een hulpvraag binnen van een webcam die niet meer naar behoren werkt. Een van de vrijwilligers verbonden aan Het Trefpunt gaat contact leggen met mevrouw om een afspraak te maken. Hij gaat naar de webcam kijken en hopelijk ook herstellen. Effe buurten is een plek waar mensen letterlijk effen kunnen gaan buurten. Even bij praten, een spelletje doen of zoals nu een hulpvraag stellen, die we dan samen kunnen oplossen. Iedereen kan binnenlopen bij Effe Buurten op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur. In Chaam is dit in het Skac en in Alphen in Den Heuvel. U bent welkom! De koffie, thee en voor de liefhebbers staat de ranja voor u klaar.

Woensdag 3 oktober 2018:

Vandaag hadden de Taalmaatjes van ‘TaalvoorElkaar’ de laatste verdiepingstraining van het ROC. Een waardevolle training waar dieper ingegaan is op hoe het leren van een vreemde taal in zijn werk gaat. Er zijn vooral ook veel praktische tips gegeven ervaringen uitgewisseld en er is een mooi naslagwerk om in terug te lezen. Zo kunnen de Taalmaatjes de statushouders die zij begeleiden nog beter begrijpen en ondersteunen. Zij ontvingen voor het volgen van de 5 trainingsochtenden een certificaat. Op https://onsalphenchaam.nl/groep/taalvoorelkaar kunt u meer informatie vinden over het project ‘TaalvoorElkaar’.

Op woensdag is ook MEE aanwezig in Het Trefpunt. Dit maakt het mogelijk om langs te komen en persoonlijk vragen te stellen aan de MEE consulente Inie Heesbeen. Speciaal voor de meer persoonlijke gesprekken is een aparte ruimte ingericht waar de u de MEE consulente ongestoord kunt spreken.Maandag 24 september 2018:

Er zijn veel aanvragen binnen gekomen voor het mantelzorgcompliment en aanmeldingen voor de dag van de mantelzorg. Deze dag wordt dit jaar georganiseerd door Contour de Twern en gaat plaatsvinden op 10 november in Den Heuvel in Alphen. Wil je hier meer over weten dan kun je contact leggen met Alma Patist onze coördinator mantelzorg ondersteuning. Dit kan telefonisch 06 – 10 26 70 86 of per mail . Alma is op dinsdag tussen 9.00 en 11.00 uur in Het Trefpunt aanwezig.

Dinsdag 25 september 2018:

Vandaag meldt een handige vrijwilliger zich bij Het trefpunt omdat hij graag klusjes wil doen voor mensen die dit niet meer zelf kunnen door omstandigheden. Volgende week wordt deze vrijwilliger voor het eerst ingezet maar dan voor Het trefpunt zelf. Er komt een nieuwe kast die in elkaar gezet moet worden waar we wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Een van onze vrijwilligsters komt met trots haar folders en visitekaartjes afgeven. Ze is een periode als vrijwilligster bij een mevrouw in Alphen ingezet voor gezelschap en activeren om er eens op uit te gaan. Zo is ze er achter gekomen dat ze het heel leuk vind om ouderen te bezoeken en te helpen. Ze is nu ingeschreven bij twee organisaties waar ze wordt ingezet bij cliënten en betaald gaat worden voor haar werkzaamheden.

Mariska is voor het eerst naar haar training van MEE geweest. MEE gaat van start met het inzetten van ervaringsdeskundige naast haar professionals. Waarom zetten zij ervaringsdeskundige in? Begrip en écht begrepen worden zijn twee verschillende dingen daarom gaan zij ervaringsdeskundige inzetten want wie kan je nu beter begrijpen dan iemand die dezelfde ervaring heeft. Ervaringsdeskundige weten als geen ander hoe het is om met een beperking te leven. De ervaringsdeskundige volgens intern een training en werken altijd samen met een professional. Vandaag is Mariska begonnen met haar 1e trainingsdag.

Woensdag 26 september:

Effe buurten Chaam belde voor een ondersteuningsvraag naar Het Trefpunt. En ook een ouderenadviseur van de KBO in Alphen wist Het Trefpunt te vinden met een ondersteuningsvraag. Deze zijn doorverwezen naar de juiste organisatie.

De Taalmaatjes uit het project ‘TaalvoorElkaar’ hebben vandaag de 4e training uit een reeks van 5 trainingen. Deze training is een verdiepingstraining van het ROC. Hiermee zijn zij in staat de statushouders die zij helpen met de Nederlandse taal, nog beter te ondersteunen.

Een van de dames die zich binnen onze gemeente inzetten voor de minima kwam binnen met twee websites waarvan gezinnen in armoede gebruik van kunnen maken; https://www.gezinneninarmoede.nl/ en https://kinderhulp.nl/ . Zij plaatsen deze websites ook in de groep https://onsalphenchaam.nl/groep/minimagroep-alphen-chaam-en-omgeving op ‘OnsAlphenChaam’ waar iedereen deze sites kan terugvinden.

Omdat de OV opstapdagen zo’n succes zijn geweest zijn we bezig met het plannen van nog twee van deze dagen. Vandaag tijdens een overleg met DTV zetten we de puntjes op de i als het gaat om de invulling van deze dagen.

Aan het einde van de ochtend loopt een inwoner nog even binnen voor een praatje over de natuur in onze gemeente.