Hoe is het ontstaan.


Voorlezen bij voorleesproject TaalZin Alphen-Chaam 

In samenwerking met Gemeente Alphen-Chaam en Het Trefpunt heeft uitzendbureau Workin uit Rijen in 2016 het  van het project “TaalZin Alphen-Chaam” opgezet. TaalZin wil door middel van voorlezen bij gezinnen thuis het leesplezier van kinderen (2-8) vergroten, de taalontwikkeling bevorderen en de taalomgeving thuis verrijken.   

Taalontwikkeling 

Het bevorderen van de taalontwikkeling bij jonge kinderen is van groot belang voor hun schoolprestaties en hun latere loopbaan. Van alle inwoners van Nederland (16-74) is 13% laaggeletterd. Zij kunnen informatie onvoldoende gebruiken om thuis, op het werk en in de maatschappij te kunnen functioneren. Het gaat om 1 miljoen autochtonen en een half miljoen allochtonen. Ook veel kinderen hebben op jonge leeftijd moeite met taal. Van de kinderen heeft 10% aan het eind van groep 3 nog niet genoeg leesvaardigheid. Eind groep 8 heeft 10% van de leerlingen het niveau van een gemiddelde leerling van begin groep 6. Leerlingen met deze leesproblemen zullen dit niet snel inlopen op de basisschool en krijgen hierdoor ook problemen met andere vakken, tijdens het vervolgonderwijs maar ook eventueel op de arbeidsmarkt.  

   

Hoe werkt het? 

TaalZin Alphen-Chaam wil vrijwilligers en gezinnen met kinderen met een taalachterstand met elkaar  verbinden door middel van een wekelijks voorleesuurtje. Vrijwilligers komen minimaal 20 keer langs bij de gezinnen thuis en gaan samen met de kinderen én met de ouders aan de slag met voorlezen. Door middel van voorlezen, maar ook zeker door het doen van bijvoorbeeld spelletjes, puzzelen en veel praten wordt getracht het plezier in lezen te vergroten en worden ouders enthousiast gemaakt voor voorlezen. De vrijwilligers worden getraind in het interactief voorlezen en tijdens het project zullen ouders en kinderen worden uitgenodigd om kennis te maken met de bibliotheek. 

 

Doelgroep 

De doelgroep die TaalZin Alphen-Chaam wil bereiken, zijn kinderen van 2-8 jaar met een taalachterstand. De partners in het onderwijsveld binnen de gemeente hebben een goede kijk op welke gezinnen baat hebben bij extra ondersteuning. De partners in het onderwijsveld zullen de gezinnen dus ook doorverwijzen naar TaalZin Alphen-Chaam. Daarnaast behoren de ouders van de kinderen ook tot de doelgroep. Er wordt getracht om de ouders genoeg handvatten te geven om het voorlezen over te nemen.   

Vrijwilligers gezocht 

Eind september 2016 zijn we  gestart met het eerste voorleesseizoen. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom om die vanaf eind september 20 keer, een uurtje in de week, willen gaan voorlezen bij een gezin in de gemeente Alphen-Chaam. Zoals hierboven al vermeld staat, worden de vrijwilligers getraind in het interactief voorlezen.  

 Wilt u meer weten over dit project of bent u enthousiast geworden en wilt u meedoen als vrijwilliger of partner dan kunt u contact opnemen met de coördinator Marlies Beliën  via of 06-20436675.  

Aanmelden als vrijwilliger kan ook via Het Trefpunt in Alphen.