Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Buurtverhaal:

Op stap met VIA (2017)

Henny Janssen
Gepubliceerd op 18 februari 2017 , 50x gelezen

Denktank van VIA had 8 februari eenwandeling uitgezet. We gingen deze keer op zoek naar de historie van Nieuwkerk.

Bij onze inwoners allen bekend. We vertrokken vanaf de Belsebaan en liepen door het Ooievaarsnest naar het klooster van Nieuwkerk. Onderweg passeerde we de woningen van Hanzenlust.

Op 10/7/1820 werd graaf Jacob Gijsbrecht van Hogendorp eigenaar van de voormalige hoeven van Tongerlo gelegen onder Alphen, tussen 1820 en 1830 van de abdijgoederen op Nieuwkerk en in 1824 kocht hij van de gemeente Goirle grote oppervlakte "inculte grond aan de Nieuwkerk". Van Hogendorp ondernam op Nieuwkerk verschillende bouwwerken, onder meer de bouw van de Sint-Janskapel (Poppel), de vervanging van hoeve Koeijweijde door huize Nieuwkerk, de bouw van een grafkelder, een boerderij zogenaamd "Ooievaarsnest" en een huis bestaande uit drie arbeiderswoningen zogenaamd "Hanzelust" (alle op Goirle).

Het klooster is nu een horecagelegenheid, Met diverse mogelijkheden. Er zijn oa 19 hotelkamers. Waar eerst de paters verbleven is het nu ideaal voor toeristen. Het ligt in een mooi gebied met diverse mogelijkheden.

Wij nuttigde hier koffie of thee met vlaai.

En Effe buurten, hoort daar natuurlijk ook bij. We hadden elkaar weer veel te vertellen.

Na onze consumptie gingen we nog even naar de Mariagrot kijken. Veel van ons hadden deze nog nooit gezien. Ze hebben hem ook goed verstopt.

Na zoveel devotie was het tijd om weer naar de Belsebaan te wandelen.

Iedereen was happy met deze wandeling. Niet te ver en een heerlijke rustpauze. Met een voldaan gevoel keerde we huiswaarts.

ReactiesBekijk alle verhalen in je buurt »