Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Onsalphenchaam.nl

Inloggen of inschrijven

Wandeling naar de KiekWandeling KBO Alphen van maandag 11 juni op de Kiek.

Deze keer zijn we met 40 personen gaan wandelen vanaf de mooie locatie Oosterwijksestraat 1 in Alphen. Er had ook een 4tal mensen uit Goirle gevraagd om mee te mogen lopen. Daar hebben we geen nee op gezegd, want twee van hen waren rasechte Alphenaren. Al meteen aan de Oude Tilburgsebaan kregen we van Kees uitleg hoe deze baan had gelopen voordat er een spoorlijn lag, wat ook duidelijk te zien is. Aangekomen bij de poort van de Kiek (wat na de herindeling van de gemeente Goirle is geworden) werd verteld hoe de Kiek is ontstaan en waarvoor het terrein na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt, zoals schijnvliegveld Kamerun of SF 37, brandstof-, munitieopslagplaats. De eerste Tour de Kiek in 1953 is er verreden en hierna kwam er een luisterpost. Een van de deelnemers aan de wandeling (Thomas Vink) is in 1967 naar Alphen gekomen en heeft nog verteld wat er zoal gebeurde. Nu wordt er af en toe nog een oefening gehouden en gevonden oude bommen tot ontploffing gebracht. De bunker wil men 2019 weer wat beter zichtbaar maken en daar in de buurt een rustplek aanleggen. Verder lopend komen we bij de oude grens Alphen-Goirle uit 1773, om hierna door te lopen tot dat we op het Bels Lijntje uitkomen. We komen op het punt waar wachtpost 12 heeft gestaan en hier moest Jan van Eijck toch nog wat  vertellen, want hier hadden de families  Hapers en van Eijck gewoond. Ook was hier de ballangére, de stortplaats van de gemeente Tilburg waar het huisvuil uit de stad met het spoor naar toe werd gebracht. Deze stortplaats was wel 500 meter lang en al het vuil moest met de hand gelost worden. Weer verder over het Bels Lijntje kwamen we op de plaats waar tijdens de oorlog een Wellington bommenwerper is neergestort. In dit toestel zaten 5 bemanningsleden en die zijn hier allemaal omgekomen. Toon Timmermans heeft van dit toestel nog een stuk in zijn bezit en dit wil hij in 2019 tijdens een tentoonstelling van WO2 in het museum tonen. Terug bij ons vertrekadres had Marian de koffie gereed staan en toen iedereen voorzien was,  wilde Joep Horevoorts ,die werkzaam is bij de gemeente Goirle, nog iets vertellen over de Kiek. Voor elke deelnemer aan de wandeling had hij een compleet setje Goolse Geheimen bij, wat de mensen mee naar huis mochten nemen. Het was een geslaagde wandeling met veel deelnemers en we willen Peter en Marian bedanken voor het beschikbaar stellen van hun mooie locatie en de koffie.

Op maandag 9 juli om 18.15 uur is de volgende zomeravond wandeling van de KBO. We vertrekken dan  vanaf de Bijenhal aan de Zandstraat voor een rondje ’t Zand.