Onsalphenchaam.nl

Inloggen of inschrijven

Tentoonstelling ‘100 jaar Landgoed De Hoevens’ in Oudheidkundig Streekmuseum Alphen van 23 juni t/m 8 september 2019Dit jaar bestaat landgoed De Hoevens 100 jaar als particulier landgoed. De geschiedenis van De Hoevens gaat echter veel verder terug in de tijd: tot de Brons- en IJzertijd (ca. 1700-100 v. Chr.). Een uniek stukje Alphen dus, waar veel inwoners uit de regio vandaag de dag wandelen en genieten van de prachtige natuur. Ter ere van dit jubileumjaar is in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen van 23 juni t/m 8 september de tentoonstelling ‘100 jaar De Hoevens’ te bezichtigen. Het museum is iedere donderdag en 2e en 4e zondag van de maand geopend van 13.30-16.30 uur en op afspraak met een groep 06-53755033.
Zie ook: www.streekmuseumalphen.nl

Rijke geschiedenis
Er is veel te vertellen én te zien over de laatste 100 jaar van De Hoevens. Zoals bijvoorbeeld de aankoopaktes van de Gebr. Blomjous, textielfabrikanten uit Tilburg, die het landgoed in 1919 kochten van een weeshuis uit Breda. Of over de gebeurtenissen tijdens WO II, toen er veel boerderijgebouwen zijn vernietigd. Er zijn ook veeboekjes, trofeeën en oude foto’s te bezichtigen uit de tijd dat op De Hoevens één van de modernste landbouw- en melkveebedrijven van Nederland stond. Maar ook laat de tentoonstelling foto’s van nú zien: een landgoed dat op duurzame wijze wordt beheerd en waar mens en natuur in evenwicht samen komen.

Flyer
Speciaal voor de tentoonstelling dook Jan van Eijck, verbonden aan Heemkundekring ‘Carel de Roy’, in de vroege geschiedenis van De Hoevens en zette de belangrijkste gebeurtenissen vóór 1919 op een rij. Caroline van der Lande-Vogels, de huidige eigenaresse van het landgoed, schreef haar memoires vanaf 1919, toen het landgoed in het bezit kwam van haar familie. Resultaat is een beknopte doch volledige uiteenzetting van de boeiende geschiedenis van De Hoevens in een flyer, ondersteund met foto’s. Bij een bezoek aan het museum is deze flyer gratis verkrijgbaar.

Wandelingen
In het verlengde van de tentoonstelling wordt er in juni, juli, augustus en september maandelijks een avondwandeling georganiseerd op De Hoevens. Gidsen van de heemkundekring nemen geïnteresseerden mee langs de bijzondere plekjes op het landgoed en leggen alles uit over de geschiedenis. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie over data en tijden op de website www.dehoevens.nl