Eindelijk hebben we de bijenvolken aan de praat gekregen, door de kou en de regen heeft het lang geduurd voordat de volken echt aan de gang gingen en een flink broednest opbouwde zodat er nog honing geslingerd kan worden. Ook de vegers en broedafleggers deden het niet zoals we gewend zijn, veel van de jonge koninginnen zijn niet bevrucht geweest en als ze dat al waren dan was het niet goed.
De bijen zorgde er dan voor dat er een stille moerwisseling plaats vond. Ook moesten we bij de jonge volken extra gesloten broed in hangen om er voor te zorgen dat er voldoende volwassen bijen in het volk kwamen zodat deze het broed warm konden houden en voldoende voedsel haalde. Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen hebben we alsnog honing kunnen slingeren, niet van alle volken, toch wel van de sterkste volken die dankzij de linde nog best wel wat gehaald hebben. We waren even bang dat we niets zouden hebben, het is toch nog redelijk goed gekomen. Nu maar hopen dat we voldoende honing hebben voor onze potten met Streekhoning te vullen. ook hebben door al deze zaken enkele volken gezwermd, konden we deze ophalen en hebben we er een volk extra bij, het weer blijft nog wel even goed en door het koude en natte weer is ook de natuur enkele weken achterop geraakt waardoor er mogelijk nog een tweede keer geslingerd kan en gaat worden.
Op de foto, controle van een bijenvolk door beginnende imker. we kijken of er voldoende voedsel aanwezig is zoals honing en stuifmeel en of er alle broed aanwezig is zoals eitjes, open en gesloten broed. Op dit raam zie een beetje honing en waar geen bijen zitten kan je stuifmeel in verschillende kleuren zien.
Aziatische hoornaar; we krijgen niet veel meldingen de afgelopen weken, in Alphen aan de de zandheining, hebben 2 meldingen in een week op het zelfde adres, een nestbouw met al uitlopende werksters die zich in een lege bijenkorf hadden genesteld, Met korf en al meegenomen en gedood. Het tweede nest was gestart in een vogelkooitje, ook dit nest in zijn geheel mee en de aziatische hoornaars gedood. Let op moment goed op, de nestjes hebben nu uitvliegende werksters en dit worden er alleen maar meer waardoor ze ook beter gaan opvallen. Bij het zien er van meld het op Waarneming.nl , waarna de task-force wordt ingeschakeld van de plaatselijke bijenhoudersvereniging, zij gaan aan de gang met het opsporen en opruimen van het nest. Wordt het nest te groot met te veel werksters dan schakelen zij de door de Provincie gecertificeerde bestrijder in. Die kan het nest veilig verwijderen en de hoornaars doden. De nesten zullen over enkele weken gaan verhuizen naar de toppen van bomen, dan wordt het moeilijk zoeken, samen met u gaat het lukken, hou het in de gaten. nagenoeg in alle bijenhouderverenigingen in Nederland is een groep imkers die zich in zetten voor de bestrijding van aziatische hoornaar. We houden u op de hoogte, wilt u meer weten kom dan naar de bijenhal Alphen en we leggen het u uit en geven antwoord op uw vragen. We zijn er op de maandagavond 18.00 uur en de donderdagmiddag vanaf 13.00 uur, wie weet zien we u, namens alle imkers H. Cornelissen.