De aziatische hoornaar laat zich nu vooral zien met de primaire nestjes die ze bouwt, op moment zien we dat de koninginnen starten met het bouwen van een nestje. Dat betekend dat de werksters over 2 tot 3 weken volop zullen gaan foerageren. Hier op Boshoven heb ik nu al 4 koninginnen gevangen bij de bijenhal, en 1 beginnend nestje met koningin opgeruimd en een van de buren heeft ook een nestje verwijderd. dat betekend alleen al in deze kleine buurt 6 mogelijke nesten die geruimd zijn. Ziet u op moment een nestje hangen aan de dakgoot. onder de pergola, carport of in uw schuurtje, op zolder, in de haag, dan is het zaak snel te handelen en het op te ruimen met de koningin er in.
Op dit moment kan dat nog makkelijk omdat een enkele koningin niet echt agressief is. Maar wacht je tot over 4 of 5 weken als het nestje groter is geworden en er al werksters geboren zijn dan wordt het steeds moeilijker omdat de aziatische hoornaar dan niet makkelijk te benaderen is. Als ze met meer zijn hebben ze de nijging om zodra je bij het nest in de buurt komt met z'n allen de aanval in te zetten. Het is belangrijk om nu melding te doen op Waarneming.nl met foto en locatie, de melding wordt gecontroleerd en er wordt direct een contactpersoon die in de buurt van de locatie zit een bericht geappt om in actie te komen.
Zo zijn in Nederland alle imkers geïnformeerd over de aziatische hoornaar en hebben alle imkerverenigingen een of enkele contactpersonen die gewaarschuwd worden als er een aziatische hoornaar in hun gebied wordt gemeld. Wij imkers houden ons hier al enkele jaren mee bezig en weten ondertussen welke acties ondernomen moeten worden. Je kan bij het zien van een nestje ook direct een imker bellen die dan actie onderneemt en de melding doet. Het primaire nest wordt groter tot ongeveer 200 werksters ergens in juli en verlaat ze dan met hun allen het oude primaire nestplaats en beginnen ergens hoog in de toppen van een boom een nieuw nest. Dit nest zal uitgroeien tot de grootte van een skippybal, je denkt zo'n nest wel te zien en dus te vinden zal zijn, maar ondanks de grootte hangt het nagenoeg onzichtbaar in de top van de boom. Er zal eerst wat blad van de boom af moeten vallen voor aleer het te zien zal zijn. Daarom is het belangrijk dat de startende nestjes gevonden worden en opgeruimd. Want ieder nest brengt 500 nieuwe koninginnen voort waarvan er ongeveer 50 overblijven die het volgende jaar weer een nest starten.
Om deze nesten te verwijderen worden specialisten ingezet, zij halen het gehele nest weg, door het eerst leeg te zuigen en daarna weg te halen en mee te nemen, er mag niet met vergif gewerkt worden. In 2004 in Bretagne in Europa gekomen vanuit Azie, in 2017 voor het eerst in Zeeland gespot, nu 6 jaar lateral nestjes gespot in Groningen, zo snel kan het gaan, kijk anders maar eens op You-Tube , je schrikt ervan hoeveel er gevangen worden. Een nest aziatische hoornaars vangen in een jaar ongeveer 11 kg aan insecten, en dat kunnen allerlei insecten zijn, omdat een bijenkast veel bijen (insecten) huisvest, is het makkelijker om daar insecten te vangen en een honingbij die terug komt met een maag vol nectar is zwaar en vliegt langzamer en is dus een makkelijke prooi om uit de lucht te grijpen. Daarom zijn de imkers ingeschakeld bij de opsporing van de aziatische hoornaar, zij zien als eerste in het voorjaar de koninginnen bij hun bijenstal en nemen maatregelen om ze te vangen.
Aan eenieder om nu op te letten op de aanwezigheid van de beginnende nestjes, meld deze bij de imkers of op Waarneming.nl. In de buurt hebben we op moment meldingen van Nijhoven, Baarlese Boshoven en Alphense Boshoven. Pas op want indien het nest groot is en meerdere werksters bevat worden deze zeer agressief. Aziatische hoornaar heeft altijd een vrij hangend nest, de europese hoornaar maakt haar nest altijd in een boomholte of nestkast, spouwmuur, aziatische hoornaar is overwegend zwart van lijf met gele poten, europese hoornaar is overwegend geel van lijf met roodbruine poten, "is het rood maak niet dood" is de slogan.
Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd namens de NBV en de bijenhouders Alphen eo Henk Cornelissen
Wil je meer weten, kom op maandagavond of donderdagmiddag naar de Bijenhal Alphen en wij kunnen u er alles over vertellen.