Er zijn dit jaar al verschillende meldingen gedaan van de Aziatische hoornaar in Nederland, deze invasieve exoot heeft voor zijn broed eiwitten nodig en die haalt ze door insecten te vangen, van bijen tot libellen aan toe. Invasief wil zeggen dat deze hoornaar zich snel verspreid over Nederland, nadat ze zich al over geheel Frankrijk en België naar Nederland verspreid heeft en dat in 10 jaar tijd, het gaat zo snel dat het niet is bij te houden. Mee gekomen in 2004 vanuit Azië naar Frankrijk met een transport van planten die in Bordeaux gelost zijn. Waarschijnlijk zat er in de potgrond van de plant een overwinterende koningin, vanaf toen begon de ellende in west Europa.
Daarom willen wij de oplettende lezers vragen goed uit te kijken naar deze grote wesp, die ietsje kleiner is dan de Europese hoornaar, een bruiner achterlijf met gele poten heeft. Op moment zie je al de koninginnen die op zoek zijn naar een geschikte plaats voor een nest te bouwen. Dit primaire nest kan in een haag zitten, onder een afdak en in schuren, nooit hoger dan 3 meter. Een enkele Aziatische hoornaar is niet gevaarlijk zal je niets doen, maar als het nest gaat groeien en dus meerdere hoornaars bevat dan kunnen ze gevaarlijk worden als je in de buurt van het nest komt. Na juli verplaatst het nest meestal naar een andere hogere plaats in boomtoppen, vanaf dan is het moeilijk te vinden is de ervaring. Zie je een koningin, vang haar dan en maak haar dood, liefst in de diepvries, als ze dood is meldt de Aziatische hoornaar dan op waarneming.nl of de app vespawatch.nl met een foto en vindplaats, de app wijst zichzelf.
Waarom nu al wegvangen, als het nest steeds uitbreidt gaan de werksters steeds meer voedsel verzamelen, dat zijn insecten van allerlei soort, zoals eerder geschreven ze pakken alles wat ze kunnen vangen van een vlieg tot een grote libel. Zo komt het dat men de imkers in geheel Nederland inschakelt om uit te kijken naar deze Aziatische hoornaar. Voor een bijenkast is het makkelijk vangen, de bijen vliegen uit en in, ze gaan voor de kast hangen en vangen dan de thuiskomende bijen die vanwege de nectar die ze gehaald hebben zwaarder zijn en dus langzamer vliegen. Zo kan het ook zijn dat de bijen niet meer buiten komen om voedsel te halen, maar binnen blijven en verhongeren doordat er geen voedsel meer binnenkomt. Voor diegene die een fruit boomgaard heeft moet ook opletten, de Aziatische hoornaar eet namelijk van iedere rijpende appel, peer, pruimen en druiven een hap waardoor dit fruit waardeloos wordt. Ook schrapen hoornaars de schors van de stammen van jonge fruitbomen om hun nest mee te bouwen, als dit rondom de stam weg is is de boom verloren. Onze vraag aan u, kijkt u goed uit naar de Aziatische hoornaar en vang en dood haar.
Waar kan je ze het makkelijkst vinden?, in de buurt van de nesten van vorig jaar die laat in het jaar na augustus geruimd zijn. In Alphen is dat op de Boslust, in Baarle hebben we al 2 jaar op rij het nest niet kunnen vinden, in Chaam zijn er nog geen meldingen van Aziatische hoornaars gedaan, maar ze kunnen er zomaar ineens zijn. In Ulvenhout zijn ze wel al geruimd en dus ook daar naar uitkijken. Om ze te vangen hangen wij imkers lokpotten hier en daar op met een lokstof, bij de lokpot hangt dan een infoblad met informatie en een naam of telefoonnummer om te melden dat er een Aziatische hoornaar op is gezien. Houd het in de gaten, wilt u meer weten, kom op maandagavond of donderdagmiddag naar de Bijenhal Alphen aan de Zandstraat 27, we kunnen dan een presentatie laten zien die alles verduidelijkt. Namens onze imkers uit Alphen, Baarle en Ulicoten Henk Cornelissen. Informatie , kijk ook eens op de site van onze vereniging www.bijenhoudersalphen.nl.