Details

Dinsdag 19 november 2019 van 19:30 tot 21:00 uur
Afgelopen
Alphen
Nederland
Bent u zomaar benieuwd naar uw voorouders of overweegt u zelf met stamboomonderzoek te beginnen dan kunt u bij ons voor informatie terecht. Hoe begint u met het onderzoek, waar vindt u informatie en hoe legt u de gevonden informatie vast ? Wij helpen u graag op weg. Niet-heemkundekringleden zijn uiteraard ook van harte welkom.
De bevolkingsreconstructie van de dorpen Alphen en Riel is intussen zover gevorderd dat wij alle inwoners vanuit doop- trouw- en begraafboeken vanaf 1604, de burgerlijke standgegevens vanaf 1811 en het adresboek 1952 aan elkaar hebben kunnen koppelen. Dit specifiek op Alphen en Riel ingerichte gegevensbestand telt inmiddels meer dan 68.000 personen.
Naast dit gegevensbestand zijn wij begonnen aan de opbouw van een materiaalbestand waarin foto’s en afbeeldingen worden gescand en opgenomen die dan weer gekoppeld worden aan personen in het gegevensbestand. Voor dit materiaalbestand zijn wij nog voortdurend op zoek naar foto’s en bidprentjes waarmee we de betreffende persoon letterlijk een gezicht kunnen geven en we over de persoon wat meer informatie krijgen dan alleen zijn of haar geboorte, trouw- of overlijdensdatum. Er zijn inmiddels ruim 3.700 afbeeldingen gekoppeld.
Tevens beschikken wij over een transcriptie van akten uit de Schepenbank Alphen-Chaam met informatie over erfdelingen, aan- en verkopen van onroerende goederen, zelfs moord en doodslag, vanaf ongeveer 1640 tot 1811.

Tenslotte is inmiddels ook een gegevensbestand beschikbaar van het eerste kadaster anno 1827 van de gehele gemeente Alphen en Riel. Van alle percelen (ruim 4.500) kennen we de omvang, het gebruik (weiland, bouwland of anderszins) en de toenmalige eigenaar. Zo gaat stamboomonderzoek ook wat meer in de breedte en komt er meer informatie beschikbaar over Alphense of Rielse families.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.heemkundecarelderoy.nl


Over de organisator

Heemkundekring Carel de Roy en Streekmuseum Alphen
Heemkundekring Carel de Roy is opgericht op 4 februari 1948 door pastoor W. Binck (tevens oprichter Brabants Heem) en actief in Alphen, C...... Lees meer